Zavřít reklamu

Měli jsme se ho dočkat už minulý týden, když se tak nestalo, očekávali jsme jej až s představením smartphonů řady Galaxy S22. Samsung si s námi ale patřičně hraje, takže svůj vrcholný čipset Exynos 2200 představil už teď. A to bez velkých oficialit. Nehledě na tyto kontroverze, ale jasně vzkazuje, že je připraven bojovat se Snapdragonem 8 Gen 1. 

Jedno je tedy jisté – evropská řada Samsungu Galaxy S22 bude s Exynosem. Vadí to ale? Nemuselo by, protože jeho specifikace jsou skutečně impozantní. Exynos 2200 je vyráběn 4nm Extreme Ultra Violet (EUV) procesem, kdy je v tomto čipsetu přítomna nová grafika Xclipse. Ta je samozřejmě postavena na technologii RDNA2 od společnosti AMD, se kterou Samsung navázal spolupráci. A výsledek? Mělo by se jednat o začátek nové vzrušující kapitoly v oblasti hraní her.

Zaměřeno na grafiku 

Jde o to, že to, co dosud bylo přítomno jen u počítačů a herních konzolích, se nyní dostává i do mobilů. Je zde hardwarově akcelerovaný Ray Tracing a funkce Variable Rate Shading (VRS). Ray Tracing je revoluční technologie, která přesně simuluje, jak se v reálném světě chová světlo. Výpočtem pohybu a barevné charakteristiky světelných paprsků, které se odrážejí od povrchu, vytváří realistické světelné efekty pro graficky vykreslené scény.

Stínování s proměnlivou frekvencí (VRS) je technika, která pak optimalizuje zátěž GPU tím, že umožňuje vývojářům použít nižší míru stínování v oblastech, kde nebude ovlivněna celková kvalita. To dává GPU více prostoru pro práci v oblastech, které jsou pro hráče nejdůležitější, a zlepšuje snímkovou frekvenci pro plynulejší hraní.

Výkon i umělá inteligence 

Exynos 2200 má konfiguraci 1+3+4, která začíná vlajkovým jádrem Arm Cortex X2. Po něm následují tři velká jádra Cortex-A710, která jsou výkonově a efektivně vyvážená, zatímco procesor doplňují čtyři energeticky úsporná malá jádra Cortex-A510. Jedná se tedy o tříclusterovou ARMv9 architekturu, přesné takty ale zveřejněny ještě nebyly. Společnost se chlubí i vylepšenou jednotkou pro zpracování neuronů (NPU), která má dvojnásobný výkon oproti svému předchůdci Exynos 2100 v oblasti umělé inteligence, která zvládne více paralelních výpočtů.

Procesor obrazového signálu (ISP) pak podporuje až 200MPx snímače a video v rozlišení 4K HDR nebo 8K. Podporováno je až sedm snímačů, kdy čtyři z nich mohou fungovat najednou. Exynos 2200 však obsahuje i pokročilý multiformátový kodek (MFC), který integruje dekodér AV1, a který Qualcomm stále nenabízí. Displej zvládne HDR10+, které dodává obrazu větší dynamický rozsah a hloubku a může disponovat až 144 Hz obnovovací frekvenci pro citlivější a plynulejší přechody při posouvání nebo hraní her. K dispozici je také 5G modem 3GPP Release 16, který podporuje pásma sub-6 GHz a mmWave pro rychlosti až 10 Gb/s, stejně jako čip Integrated Secure Element (iSE) pro ukládání soukromých kryptografických klíčů.

Pokud se spekulace potvrdí, prvního jeho nasazení bychom se mohli dočkat už 8. února, kdy se očekává představení řady telefonů Galaxy S22. Samsung totiž zmínil, že Exynos 2200 už byl nasazen do sériové výroby.

Témata:

Dnes nejčtenější

.