Zavřít reklamu

Před dvěma lety představil Samsung svůj velký plán stát se do roku 2030 největší značkou polovodičů na světě. V loňském roce pak společnost oznámila, že zvýšila svůj investiční plán ze 115 miliard na 151 miliard dolarů. Letos to však nemusí stačit, protože TSMC bude investovat ještě více, což plán Samsungu značně nabourává. 

Jihokorejská média uvádějí, že TSMC v roce 2022 investuje 52,2 bilionu KRW (přibližně 44 miliardy dolarů) do rozšíření své činnosti v oblasti výroby čipů. Pro srovnání, společnost Samsung má v plánu investovat 45 bilionů KRW (přibližně 37,7 miliard dolarů). V letech 2020 a 2021 sice investovala společnost Samsung do své odnože zabývající se výrobou čipů mnohem více než TSMC, ale v letošním roce může být všechno jinak.

Boj o technologie, čas a peníze 

Společnost TSMC, tedy Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, která má klienty, jakými jsou Apple, NVIDIA, AMD a další, si v roce 2021 vedla neuvěřitelně dobře. Tržby této tchajwanské firmy vzrostly o 24,9 % na 56,8 miliardy dolarů ve srovnání s rokem 2020, kdy její provozní zisk vzrostl o 40,9 % na 23,3 miliardy dolarů. V letošním roce proto společnost plánovala investovat mnohem více prostředků.

čipy

Odborníci z oboru se domnívají, že 7 a 5nm výrobní technologie společnosti Samsung nebyly tak dobré jako ekvivalentní procesy společnosti TSMC. Proto se stále více zákazníků pro své budoucí produkty přiklání právě k TSMC. Dokonce se očekává, že 4nm výrobní procesní Samsungu bude ve srovnání s tím od TSMC zaostávat. Společnost Samsung to však plánuje zvrátit svým 3nm procesem GAA (Gate-All-Around).

3nm proces GAA společnosti Samsung Foundry by mohl nabídnout o 35 % menší plochu a o 30 % vyšší výkon nebo o 50 % nižší spotřebu energie ve srovnání s 5nm čipy. Společnost plánuje zahájit hromadnou výrobu 3nm čipů nejméně o měsíc dříve než TSMC. Tchajwanská firma zavede technologii GAA se svým 2nm procesem v roce 2024. 

Od pandemie COVID-19 roste poptávka po pokročilých CPU, GPU a pamětech pro zpracování umělé inteligence, po cloudové infrastruktuře, osobních počítačích a pokročilých mobilních zařízeních. To samozřejmě vyústilo k pokračujícímu globálnímu nedostatku čipů. Proto je oblast polovodičů považována za oblast s vysokým růstem. 

Témata:

Dnes nejčtenější

.