Zavřít reklamu

Přestože si jsou operační systém iOS a Android v mnoha věcech podobné, pár odlišností se mezi nimi přeci jen najde. Nad některými rozdíly však zůstává upřímně rozum stát, jelikož jednu či druhou platformu oproti konkurenční značně znevýhodňují či jí do jisté míry činí výrazně hůře využitelnou. Přesně to je i případ správy eSIM nebo chcete-li elektronických SIM karet. Zatímco na iPhonech s nimi totiž lze nakládat skoro jako s jejich fyzickými předlohami, na Androidech tomu tak není. 

Přestože se eSIM začínají ve světě těšit čím dál tím větší popularitě, Google je v rámci systému Android doposud do jisté míry přehlížel. Systém je sice podporuje již poměrně dlouho a problém tedy není ani u telefonů, které jsou Androidem poháněny, nicméně v případě, že chcete přejít z jednoho Androidu na druhý se setkáte s problémem. Uživatelský eSIM profil totiž nelze poměrně překvapivě z Androidu na Android přenést a uživateli tudíž nezbývá nic jiného než celou situaci řešit s operátorem, který musí uživateli poskytnout de facto novou eSIM pro nahrání do nového smartphonu. Přitom v případě přechodu z iPhonu na iPhone lze již v současnosti eSIM profil pohodlně bezdrátově přenést a nový iPhone tedy používat de facto hned po rozbalení stejně jako ten starý. Naštěstí se však na Androidu již blýská na lepší časy. 

V nové betě Android 13 na telefonech Google Pixel totiž objevili vývojáři v kódu zmínky týkající se přenosu eSIM z Androidu na Android. Vše se sice zatím tváří jen jako funkce pro telefony Google Pixel, nicméně je víceméně jasné, že jakmile bude zavedena podpora pro jeden Android, okamžitě jí přijmou i ostatní výrobci telefonů s Androidem a začnou přenos eSIM profilů podporovat. Jak rychle se podaří vývoj novinky dokončit je nicméně v tuto chvíli ve hvězdách a my tak můžeme jen skrytě doufat, že se příliš nenačekáme. Rozhodně se totiž bude jednat o pořádný krok kupředu. 

Dnes nejčtenější

.