Zavřít reklamu

EU tlačí na TikTok, aby dodržoval nově přijatý zákon o digitálních službách (DSA). Ten má zlepšit moderování obsahu na platformách sociálních médií, včetně vytvoření transparentnosti, proč byl určitý obsah odstraněn a jak inzerenti cílí na uživatele sítí. Pokud tak nebude dělat, tak minimálně v EU skončí, takže i u nás. 

Eurokomisař Thierry Breton uvedl, že TikTok musí začít dodržovat nová pravidla s dostatečným předstihem ještě před stanoveným termínem 1. září. Podle nových předpisů mohou sociální sítě čelit pokutám až do výše 6 % svých ročních příjmů, kdy se situace navíc může vyhrotit až k zákazu působení platformy v celé EU.

„S mladším publikem přichází větší odpovědnost,“ řekl Breton. Mluvčí TikToku Caroline Greerová pak jako reakci na Twitteru uvedla, že platforma se zavázala dodržovat pravidla DSA, GDPR a angažovat se proti dezinformacím, takže se dá předpokládat, že ke krajní situaci zákazu nedojde. Dokud ale TikTok DSA bez výhrady nepřijme, vyloučené to není.

Více si můžete přečíst třeba v Brentonově příspěvku, ve kterém zmiňuje nebezpečnost platforem „s krátkými videi s chytlavou hudbou, tanečními kreacemi a vizuálně atraktivními efekty“, které odesílají údaje uživatelů z EU mimo EU a tím, jak se DSA snaží vytvořit bezpečnější digitální prostor pro všechny evropské uživatele. To pak zejména pro ty mladší. 

Dnes nejčtenější

.