Zavřít reklamu

Společnost Alphabet zveřejnila zprávu o výsledcích za 4. čtvrtletí roku 2022 a oznámila, že od října do prosince loňského roku dosáhla příjmů ve výši 76 miliard dolarů. Za celý fiskální rok to pak je 283 miliard dolarů. Za poslední čtvrtletí sice Google vyrostl jen o procento, ale vzhledem k upadajícímu trendu mobilního trhu je to vlastně pořád úspěch.

V posledním čtvrtletí rostl Google tedy jen o procento, celkově ale za uplynulý rok o poskočil procent 10. Čistý příjem za 4. čtvrtletí roku 2022 je 13,6 miliardy dolarů, za celý rok se jedná o zisk v podobě 60 miliard dolarů. Apple se v posledním čtvrtletí s ohledem na zisky propadl o 5 %, Samsung o 69 %, pokud bychom brali v potaz jen čistě jeho mobilní divizi, je zde propad o 8 %. Generální ředitel Alphabetu Sundar Pichai uvedl, že společnost je „na důležité cestě k trvalé změně struktury nákladů a k vybudování finančně udržitelných, živých a rostoucích podniků.“ Společnost Google také nedávno propustila 12 tisíc zaměstnanců především kvůli stagnujícím číslům růstu.

Pichai také nastínil velkou dynamiku v oblasti cloudových služeb, předplatného YouTube (YouTube Premium dosáhl mety 80 milionů předplatitelů) a samozřejmě zařízení Pixel, mezi které patří zejména mobilní telefony a první chytré hodinky společnosti. Google je ale samozřejmě spíše o službách než o hardwaru, které vydělaly 67,8 miliardy dolarů. Jedná se o vyhledávání, YouTube, Mapy, Chrome, Android nebo Google Play. Příjmy z reklamy se pak snížily o 2 miliardy dolarů. 

Dnes nejčtenější

.