Zavřít reklamu

Již léta existují populární aplikace, které tvrdí, že zrychlují telefony se systémem Android, ale ve skutečnosti jen hromadně ukončují procesy běžící na pozadí, což přináší více škody než užitku. Mnozí uživatelé si ale bohužel v nevědomosti tyto aplikace stahují, a často si tím způsobují komplikace. S příchodem operačního systému Android 14 by ale těmto „zabijákům procesů“ měla být učiněna přítrž.

Aplikace typu Speed Booster nebo Task Killer lákají často uživatele na to, že dokáží efektivně zrychlit chod jejich smartphonu. Na první pohled se díky vynucenému ukončení procesů běžících na pozadí může zdát, že jsou tyto aplikace efektivní, ve skutečnosti se ale jedná o dočasný efekt. Operační systém Android 14 má ale podle dostupných zpráv nabídnout funkci, v jejímž rámci bude aplikacím zabráněno v tom, aby vynucovaly ukončení procesů běžících na pozadí, a to s výjimkou svých vlastních procesů.

Společnost Google v této souvislosti upřesňuje, že aplikace využívají API s názvem „killBackgroundProcesses“ již po aktualizaci na Android 14 nebudou moci ovlivňovat procesy jiných a aplikací. Google zároveň vývojářům doporučuje zmíněné API již nepoužívat. Operační systému Android 14 zároveň bude při jakémkoliv pokusu o ukončení procesu jiné aplikace hlásit chybu. Problém s vynucováním procesů na pozadí spočívá mimo jiné v tom, že se je systém později pokouší znovu restartovat, což v konečném důsledku představuje zátěž pro baterii smartphonu. Společnost Google v souvisejícím prohlášení zároveň uživatele důrazně upozorňuje na to, že „není možné, aby aplikace třetí strany zlepšovala paměť, spotřebu nebo tepelné chování zařízení se systémem Android“.

Dnes nejčtenější

.