Zavřít reklamu

Fairphone je jedním z nejvíce opravitelných a nejdéle podporovaných smartphonů s Androidem a s nejnovější generací společnost opět navyšuje tento náskok před svou konkurencí. Problém je jen ten, že se nejedná o nijak vybavený telefon.

Má uživatelsky vyměnitelnou baterii, jeho majitelé tak mohou vyměnit i další komponenty a to s minimem nástrojů. Jde třeba o fotoaparáty, nabíjecí port USB-C nebo displej. Mnoho dílů je také vyrobeno z recyklovaných materiálů. Udržitelnost je zde na prvním místě, a proto i ta dlouhá softwarová podpora dává jasný smysl.

Fairphone 5 bude tedy dostávat aktualizace až do roku 2031. Ty ale budou primárně zaměřené na aktualizace zabezpečení. Zařízení nicméně skutečně získá nejméně pět hlavních aktualizací operačního systému Android, přičemž v základu je zde Android 13. Může za to i chytrý výběr čipu, kterým je Qualcomm QCM6490 s prodlouženou životností, protože byl původně určený pro IoT zařízení. Na trh přišel již v roce 2021.

Fairphone 5 nabídne 6,46palcový FHD+ OLED displej s obnovovací frekvencí 90 Hz, 8 GB RAM, 128GB úložiště s rozšířením skrze microSD a 4 200mAh baterii s nabíjením přes USB-C. Kamery jsou dvě, a to 50MPx širokoúhlá a ultraširokoúhlá, 50MPx je i selfie kamera. Telefon má pak odolnost podle IP55 a jeho cena je 699 EUR (cca 17 tisíc Kč). K dispozici by měl být po celé Evropě.

Dnes nejčtenější

.