Zavřít reklamu

Pokud jde o přínos pro zdraví, nejsou videohry vnímány příliš pozitivně. Hodnocení vlivu her na člověka se různí, ale právě z toho je patrné, že při správném používání pozitivní dopad mít mohou. 

My se teď na to, jak může hraní videoher zlepšit duševní zdraví a pohodu lidí, podíváme blíže. Současně se dozvíte, jak se na vliv her na kognitivní schopnosti a zvýšení pohody hráčů dívají odborníci!

Zábava při sólo hraní

Ne všichni lidé mají u her společnost a někteří si možná multiplayerové tituly vůbec neužívají. Na hraní je ale skvělé, že si klidně vystačíte i sami. Plošinovky jako Crash Bandicoot nebo Super Mario jsou vynikající. Při procházení krásně zpracovaných úrovní si mimo jiné skvěle procvičíte reflexy a koordinaci rukou a očí.

Na druhé straně spektra pak stojí karetní hry. Pokud vás baví, v těch nejlepších online kasinech si můžete zahrát například blackjack, poker a mnoho dalších. Vše je v elektronické podobě, a často i zcela zdarma. Lidé, kteří preferují zážitek jako v kamenné provozovně, mohou navíc využít stoly s živou hrou se skutečnými lidskými krupiéry. Kasinové hry ale mohou mít na váš život i duševní zdraví negativní dopad, takže k nim přistupujte obezřetně.

Sociální kontakt v hrách

Hry pro jednoho hráče představují jenom jednu z variant. Existuje i řada titulů pro více hráčů, prostřednictvím kterých si můžete užít spoustu sociálních interakcí. Máte rádi sporty? Pozvěte k sobě partu přátel a zahrajte si z pohodlí domova turnaj ve FIFA 23. Strávíte fajn večer, a ještě s přáteli utužíte vztahy.

Valná většina dnešních her už nabízí i multiplayerový online režim. Ten zase podporuje virtuální sociální interakci, při které může leckdo například odbourat strach z mluvení s cizími lidmi. Na jednoduchých online hrách, jako je Ludo Club, pak mnozí lidé oceňují funkci chatu, která poskytuje čas a prostor poznat nové lidi a třeba z nich udělat svoje přátele.

Zlepšení spolupráce a dalších sociálních dovedností

Když už je řeč o sociálních aspektech, posilovat vazby s ostatními je možné i prostřednictvím kooperativních her. Overcooked 2 je zábavná, chaotická kooperativní hra s živoucí grafikou. Podporuje hru až čtyř hráčů, tudíž je ideální pro rodiče s dětmi, páry i kohokoli jiného. Kooperativní režim má i řada dalších her, například Minecraft nebo A Way Out. Jde jen o to najít si žánr, který vám sedne.

Mezi další sociální dovednosti, které můžou hry pro více hráčů rozvíjet, patří i schopnost poznat, komu věřit a kdo se nás snaží oklamat. Her s těmito aspekty je mnoho a chtějí po vás, abyste určili, kdo jsou vaši parťáci a kdo pracuje pro druhou stranu. V prostředí těchto titulů tedy můžete získávat praxi, zkoušet si různé polohy interakce s lidmi a zlepšit se ve společenských vztazích.

Hrdost na vlastní úspěchy

Videohry přinášejí výzvy a stavějí vás před úkoly, které musíte splnit. Bez toho se dál nedostanete. Obtížnost se odvíjí buď od zvoleného nastavení, nebo od schopnosti hráčů. 

Když si vyberete hru, která vám z hlediska obtížnosti vyhovuje, může to mít na vaše duševní zdraví blahodárný vliv. Smyslem her často bývá postavit člověka před výzvu, která je řešitelná, ale při vložení určitého úsilí. Hráč pak totiž při dokončení určité úrovně zažívá pocit úspěchu. Hry mnohdy také udělují různé odznaky a trofeje, aby se hráči cítili dobře. Získání těchto úspěchů může hráči zlepšit náladu a působit jako posilovač sebevědomí, což může pak v oblasti duševního zdraví hrát důležitou roli.

Naučte se věci hned nevzdávat

Výhry ve videohrách nejsou tzv. zadarmo, pokud tedy nehrajete na nejlehčí obtížnost. Ruku na srdce. Když se musíte trochu snažit, je to zábavnější, ale když se nedaří danou úroveň zlomit příliš dlouho, bývá to frustrující. Přestože jste v danou chvíli otrávení, pravděpodobně to budete zkoušet dál, protože tušíte, že šanci vyhrát máte a cíl není daleko.

Tímhle způsobem videohry budují emoční odolnost, která v pohodě člověka hraje zásadní roli. Může vás to naučit, že neúspěchy k hrám i životu zkrátka patří. Rozhodující je se oklepat, zkoušet to dál a věřit, že trpělivost přináší růže.

Stimulace mozku a rozvoj kognitivních schopností

Mentální stimulace hraje v hrách důležitou roli, protože spousta titulů po vás bude chtít, abyste analyzovali různé aspekty hry, vytvářeli strategie a přizpůsobovali je za pochodu. To, že se v některých hrách budete snažit identifikovat požadované předměty nebo budete při řešení úkolů, které hra předkládá, vymýšlet komplexní postupy, může například rozvíjet vaše pozorovací schopnosti.

Skvělé na tom je, že u her je možné volit míru komplexnosti, takže si na nich každý najde to svoje bez ohledu na věk. Starší lidi bude jistě spíš bavit řešení skládaček nebo luštění křížovek a mladší zase upřednostní spletitější kusy, jako je například The Wolf Is Among Us nebo L.A. Noire.

Tipy, jak na „zdravé“ hraní videoher

Pozitivní účinky videoher na duševní zdraví je možné zažít a maximalizovat pouze tehdy, pokud si kolem tohoto koníčku vytvoříte ty správné návyky. Přinášíme vám proto několik tipů, které je třeba při hraní videoher mít na paměti:

  • Zaveďte si časové limity. Panují názory, že více než deset hodin týdně je moc, ale najdou se i tací, kteří tvrdí, že by se nemělo hrát v kuse déle než 2–⁠3 hodiny. 
  • Nesmí vám to zasahovat do života. Nejlepší je přizpůsobit dobu hraní svému věku a tomu, jak se to promítá do zbytku vašeho života. Pokud máte pocit, že je pro vás hraní únik a vede vás k osamělosti a izolaci, je čas zpozornět.
  • Volba správného žánru. Obecně platí, že je dobré se vyhýbat příliš násilným titulům, jako jsou střílečky. Jestli chcete rozvíjet své duševní zdraví, zaměřte se na strategické tituly a tituly spočívající v řešení problémů. Plošinovky například nabízejí skvělý způsob, jak si procvičit reflexy a koordinaci rukou a očí.
  • Hraní s ostatními. Hraní o samotě sice může být zábava, ale ve více lidech to často mívá úplně jiný rozměr. Nic vám ostatně nebrání občas sezvat přátele k sobě nebo se sejít v nějaké online herně a poměřit síly.

Pár myšlenek na závěr –⁠ je třeba mít mantinely

Ohledně dopadů videoher na duševní zdraví stále panuje spousta předsudků. Řada studií nicméně dokazuje, že hraní her se může pozitivně promítat do duševní pohody člověka a pomáhat při řešení duševních poruch. Tajemství úspěchu spočívá ve výběru těch správných žánrů a titulů –⁠ tím se šance, že hry budou mít pozitivní dopad, maximalizují. 

Hraní je také důležité držet v rozumných mezích. Záleží na konkrétním člověku, ale ta doba může být klidně i jen 15 minut. Odborníci se domnívají, že by každopádně lidé neměli hrát déle než dvě až tři hodiny v kuse. V principu jde zkrátka o to, aby to nemělo negativní vliv na ostatní aspekty vašeho života. Pokud to budete mít pod kontrolou a budete si vybírat hry, které se na vašem duševním zdraví podepisují příznivě, hraní pro vás v takové chvíli bude nejprospěšnější. 

Dnes nejčtenější

.