Zavřít reklamu

Někteří našli pod vánočním stromečkem spoustu měkkých dárků, jiní zase menšího nástupce velmi úspěšného Samsungu Galaxy S III. Ano, je zde zmíněn právě jeho „menší bratr“ aneb Galaxy S III mini, vydaný v listopadu/novembri roku 2012, který byl tehdy špičkou svého druhu od společnosti Samsung a jedním z nejlepších zařízení svého druhu celosvětově. Na druhou stranu je S III mini i dnes poměrně vyhledávaným zbožím, především díky své atraktivní ceně. Fakticky se jedná o verzi pro uživatele s menšími nároky, jejíž slogan „Malý rozměry, velký možnostmi“ perfektně sedí.

Hardware, Design

V nevelké krabičce najdeme krom samotného smartphonu i 160stránkovou uživatelskou příručku, bílá sluchátka s 3.5mm jackem a microUSB nabíječku. Sluchátka, resp. headset disponují tlačítky pro příjem i ukončení hovoru a snížení či zvýšení hlasitosti, přičemž jejich zvuk je stejně jako u reproduktoru na zadní straně lepší než dostačující a ztrácí na kvalitě pouze v momentech, kdy hraje najednou spousta nástrojů.

Designem a zpracováním se od svého většího bratra příliš neliší, v podstatě je rozdíl pouze v hmotnosti, rozměrech a umístění přední videokamery. Zatímco Galaxy S III váží 133 gramů a v milimetrech jeho rozměry činí 136,6 × 70,6 × 8,6 a kameru má na přední straně vlevo, jeho menší vydání má rozměry 121,6 × 63 × 9,9 mm s hmotností 111,5 gramů a webkamerou vpravo. Právě menší velikost a nižší hmotnost činní toto zařízení mnohem lépe udržitelné v ruce, přestože mne osobně jeho držení ještě pár dní po obdržení působilo menší problémy, asi protože jsem byl doteď zvyklý na mnohem menší HTC Wildfire S. Na pravém boku telefonu potom najdeme hardwarové tlačítko pro změnu hlasitosti, na opačně straně pak tlačítko POWER, vpředu se nachází HOME button, a tím výpis všech hardwarových knoflíků končí.

Také s jeho hardwarem není absolutně žádný důvod být nespokojen, jelikož s 1 GB operační paměti RAM, dvoujádrovým 1GHz procesorem NovaThor od společnosti ST-Ericsson a docela výkonným grafickým čipem Mali-400 dokáže telefon rozjet i nejnovější hry jako třeba Grand Theft Auto: San Andreas pro Android bez větších potíží. Jediný problém by se potom mohl vyskytnout s interní pamětí, kde z 8 GB má uživatel k dispozici 4 GB, to ovšem řeší slot na microSD kartu a to až do kapacity 32 GB. Co se displaye týče, telefon nosí skvělý superAMOLED 4″ display s WVGA rozlišením 480 × 800 a 16 miliony barev. Připojení zařizuje podpora 2G a 3G, spolu s WiFi a Bluetooth 4.0 a USB 2.0 a na zjišťování polohy slouží čip pro GPS a Glonass.

Software

Softwarová kapitola lehce zaostává, ale opravdu jen lehce. Smartphone běží na operačním systému Android 4.1.2 Jelly Bean s prostředím TouchWiz, ovšem Samsung oznámil, že se chystá update na nejnovější verzi Androidu, bohužel nedlouho po tomto oznámení bylo řečeno, že update pro Galaxy SIII mini je pozastaven, tudíž není vůbec jisté, zda se ho někdy dočkáme. Po prvním spuštění telefonu doporučuji, aby byl uživatel připojen na WiFi, jelikož bez připojení k internetu se toho v prvních chvílích moc udělat nedá, vlastně skoro nic. Na rozdíl od některých zařízení, ať už od Samsungu nebo ne, se plynulost telefonu nezhoršuje ani po spoustě nainstalovaných nebo právě používaných aplikací, tedy do té doby, než dojde operační paměť. Další softwarové mínus je absence automatické regulace jasu, která při některých aktivitách může docela vadit, ovšem není to nic tragického, vzhledem k nastavitelnosti jasu v nastaveních.

 

Kompatibilita aplikací je ovšem na velmi vysoké úrovni, smartphone dokáže rozjet i novější hry jako Real Racing 3, Need for Speed: Most Wanted nebo i výše zmíněnou herní legendu jménem Grand Theft Auto: San Andreas od Rockstar Games, i když trochu paradoxně – San Andreas, přestože se Galaxy S III mini nenachází na seznamu podporovaných zařízení, lze bez problému zakoupit, ovšem jeho staršího předchůdce s podtitulem Vice City Vám Google Play zakoupit nepovolí. Jako užitečné aplikace bych potom doporučil Evernote, Advanced Task Killer, WhatsApp/Viber a konečně neintegrovaný Facebook, který mi na mém HTC působil největší problémy.

Baterie, fotoaparát

Slabší článek telefonu je baterie Li-Ion, která disponuje pouze 1500 mAh a vydrží při středním/běžném zatížení jeden den, potom je nutné telefon nabít, což trvá kolem 2 hodin a proto doporučuji nabíjet telefon přes noc, když se nepoužívá a tím se nezvyšuje jeho doba nabíjení. Při intenzivním sledování videí se 100% nabitá baterie sníží po cca 3-4 hodinách na přibližně 20 %.

Střední/nízkou výdrž baterie nám ale Samsung vynahradil skvělým fotoaparátem s rozlišením 5 MPx, automatickým zaostřením a LED bleskem na zadní straně telefonu a VGA videokamerou na přední straně, užitečnou především pro videohovory. Problém může nastat s osvětlením, kdy ve tmě toho s fotoaparátem nejde udělat tolik, jako při normálních světelných podmínkách a jediným řešením je potom blesk, který někdy může působit problémy. Videokamera, stejně jako fotoaparát bohužel není zaopatřena stabilizací obrazu, ale i tak může být kvalita výsledného videa potěšit, jelikož je možné natáčet v rozlišení 720p při 30 FPS.

Verdikt

V konečném důsledku se dá Samsung Galaxy S III mini označit jako opravdu skvělý telefon, jehož koupí neuděláte chybu. Ohledně ceny je ale také dobré zvážit, zda se více nevyplatí starší model Galaxy S2, který cenově vyjde podobně, ale má vyšší výkon procesoru, nýbrž ztrácí body na designu a věku. Cena Galaxy S III mini se momentálně pohybuje kolem 5000 Kč (200€), což odpovídá, a vlastně i převyšuje poměr cena/výkon, kdy za méně peněz dostanete stroj, který bude schopný rozjet i novější aplikace a hry. Přídavku „mini“ se rozhodně nemusíte bát, jelikož už na první pohled rozhodně nevypadá jako malý smartphone a ani to není „pádlo“. Ideálně se vejde do kapsy, přičemž často není ani cítit, natož vidět jeho obrys. V prodeji je momentálně varianta s NFC i bez NFC a dá se sehnat v bílé, modré, černé, šedé i červené barvě.

Dnes nejčtenější

.