Zavřít reklamu

windows-8.1-updateMicrosoft na tohtoročnej BUILD konferencii odhalil, že okrem nového Windows 8.1 Update plánuje do svojho systému vrátiť menu Mini-Štart podobné tomu, na aké boli ľudia zvyknutí z Windows 7 a starších. Microsoft v tej dobe tvrdil, že sa jedná len o ukážku toho, čo Microsoft plánuje do budúcna a nestanovil pevný dátum. No nič nezostalo utajené a The Verge získal od svojich zdrojov informácie, podľa ktorých sa tradičné Štart Menu vráti do Windows 8.1 už za pár mesiacov ako súčasť Update 2.

Podľa jeho zdrojov by sa tak malo stať už v auguste/srpnu tohto roku, kedy má Microsoft v pláne vydať Windows 8.1 Update 2, ktorý prinesie niekoľko významných zmien. Ďalšou významnou zmenou by mala byť totiž možnosť spustiť aplikácie z Windows Store priamo na pracovnej ploche, čím dôjde k ešte väčšiemu zjednoteniu dvoch prostredí. Už prvý Windows 8.1 Update priniesol možnosť zobrazovať dlaždicové aplikácie v paneli úloh na pracovnej ploche. Obe novinky sa mali pôvodne objaviť až vo Windows 9, no vedenie Microsoftu zmenilo názor a tvrdí, že funkcie by mali vyjsť čo najskôr. Otázkou teda nakoniec ostáva, čo prinesie Windows 9, ak sa obe funkcie dostanú už do Windows 8.1 Update 2. Zdroje nevylúčili ani to, že Windows 9 vyjde už budúci rok. Microsoft chce totiž urýchliť vydávanie nových operačných systémov tak, aby sa vyrovnal konkurencii, pričom jeho vzorom má byť iOS a Android, kde vychádza nová verzia systému každý rok. U Microsoftu to ale vyzerá tak, že plánuje vydávať aktualizácie každého pol roka.

Microsoft chce ďalej zmeniť platformu Windows RT. Kvôli tomu, že sa jedná o odľahčenú verziu Windows určenú pre tablety s ARM architektúrou a Windows Phone tiež pracuje na ARM architektúre, Microsoft chce tieto dve platformy zlúčiť do jedného. Potvrdzovať by to mala predovšetkým oficiálna správa, že Windows bude zadarmo pre telefóny s uhlopriečkou do 9 palcov, čo už predstavuje dostatočnú uhlopriečku pre menšie tablety. Práve takéto tablety mali bežať na platforme Windows RT, no niektorí výrobcovia už stihli vytvoriť 8-palcové tablety s plnohodnotným Windows 8 na x86 architektúre. Najväčšou otázkou nakoniec ostáva, ako sa Microsoft zachová v súvislosti so zmenami, ktoré pripravuje. Doteraz totiž nie je známe, či bude mini-Štart dostupný ako voliteľná funkcia alebo Microsoft plánuje definitívne zjednotiť obe prostredia do jedného s tým, že zruší obrazovku Štart z Windows 8.

*Zdroj: The Verge

Dnes nejčtenější

.