Zavřít reklamu

Android 5.0Špekulácie sa stali realitou a Sundar Pichai na konferencii Google I/O 2014 odhalil nový operačný systém Android 5.0, ktorý dočasne nazval ako „L Developer Preview“. Prekvapivo sa zatiaľ nejedná o Lollipop, o ktorom sa vraví už dlhší čas. Nový operačný systém „L“ je víziou, ktorá by mala fungovať na prakticky akýchkoľvek zariadeniach. Užívateľská skúsenosť je postavená na tzv. „Material Design“, ktorý je možné využiť v Androide, Google Chrome, na TV či dokonca na hodinkách.

Princíp nového UI vychádza priamo zo slova „Material“, respektíve z papieru, ku ktorému Google svoj nový dizajn prirovnáva. Je totiž postavené na báze tieňov a vrstiev, vďaka čomu je možné ho jednoducho prispôsobiť pre akúkoľvek obrazovku s tým, že každá vrstva môže mať svoju vlastnú farbu. Užívatelia tak môžu používať rovnaký dizajn prakticky na všetkých platformách, bez ohľadu na to či sa jedná o smartfón, tablet alebo o Chrome. Prostredie je navyše navrhnuté tak, aby si pamätalo typografiu a tak môžu vývojári využívať ten istý font na všetkých platformách, pre ktoré budú aplikácie dostupné.

google_netgoogle_chrome

Google tiež prezentuje nové, vylepšené notifikácie, ktoré sú totožné s tými, ktoré unikli na internet pred pár hodinami. Znamená to, že notifikačné centrum je teraz jednoduchšie a je postavené na novom rozhraní, ktoré Google prezetuje na dnešnej konferencii. Novinkou je adaptovanie sa prostrediu a tak telefón sám vie, kedy môže a kedy naopak nemôže svojho užívateľa rušiť upozorneniami. Rovnako je tu možnosť rýchlo spustiť vybrané aplikácie s tým, že ak má užívateľ svoj telefón zabezpečený, potom sa treba autentifikovať pomocou tradičného odomykacieho prvku.

Nové prostredie sa mimo iného dotkne aj mobilnej verzie Google Chrome, ktoré bolo obohatené o Material Design. Novinkou bude aj nový spôsob zobrazovania záložiek a otvorených stránok, ktoré sa už nezobrazujú v aplikácii, ale priamo v multitaskingu, vďaka čomu sa môžu užívatelia rýchlo prepínať medzi webovými stránkami a aplikáciami / hrami, ktoré majú spustené. Tie sú vďaka rozhraniu Material Design „zatemnené“, ak sa nachádzajú v pozadí ponuky multitaskingu.

google_opentabgoogle_opentable

Chrome v Android L bol tiež prepojený s ostatnými aplikáciami pomocou funkcie „App Indexing“, čo znamená, že v prípade, že užívateľ pôjde na webovú stránku, ktorá má aplikáciu a vy ju máte nainštalovanú, potom sa vám automaticky otvorí daná aplikácia s tým, že po návrate dozadu sa dostanete naspäť do webového prehliadač Chrome.

Android L tiež prináša novinky v ohľade výkonu. Pribudli novinky vrámci ART Runtime, ktoré je kompatibilné naprieč platformami a tak je podporované aj na procesoroch ARM, x86 a MIPS, s ktorými je Android kompatibilný. Taktiež je kompatibilný so 64-bitovou architektúrou, vďaka čomu Google potvrdil, že už v blízkej dobe budeme môcť počítať so 64-bitovými smartfónmi od výrobcov, ako je napríklad Samsung.

google_securityAndroid 5.0 Lollipop Notification Center

Došlo tiež k novinkám v ohľade grafiky, pričom nová technológia Android Extension Platform umožňuje vývojárom docieliť desktopovú grafiku na mobilných zariadeniach. Google to odprezentoval na hardvéri, ktorý mu dodala nVidia. Bohužiaľ, video blikalo, čo Google odôvodnil tým, že sa jednalo o technické problémy, ale nie o problémy technológie, ktorá bola prezentovaná. Nakoniec sa dobré zmeny dotkli aj výdrže batérie. Výdrž batérie sa líši v závislosti od modelu, no u žiadneho telefónu sa nestane, že by ich užívatelia docielili 5 dní používania bez jediného nabitia. To zrejme nebude realitou ani v najbližších rokoch, avšak Google nespí na vavrínoch a vrámci svojho Project Volta predstavil nové API, ktoré nazýva JobScheduler. Prináša tiež funkciu Battery Saver, ktorá už môže byť celkom známa užívateľom telefónov od Samsungu. V prípade Googlu však funkcia funguje o niečo inak a podľa slov je možné Google je možné predĺžiť používanie telefónu o 90 minút.

Súčasne s novým „L Developer Preview“, ktorú Google uvoľní už dnes, spoločnosť uvoľní 5 000 nových API, ktoré vyplývajú z tohto nového prostredia.

google_priorities

google_unreal4

Dnes nejčtenější

.