Zavřít reklamu

samsung_display_4KSpoločnosť Samsung dnes oznámila finančné výsledky za druhý štvrťrok 2014. Ako je ale vidieť, spoločnosť sa nemá čím chváliť oproti svojim očakávaniam. Ukázalo sa totiž, že namiesto očakávaných 8 miliárd dolárov z prevádzkového zisku spoločnosť vykázala profit iba vo výške 7,1 miliárd dolárov, čo podľa jej slov predstavuje 24-percentný pokles oproti minulému roku. Mobilná divízia spoločnosti potom vykázala prevádzkový zisk vo výške približne 5 miliárd dolárov. Ako možný dôvod nízkych čísel Samsung uvádza slabý kurz medzi kórejským wonom, dolárom a euro.

Pokiaľ ide o smartfóny, spoločnosť za druhý kvartál predala 78 miliónov telefónov, kým v minulom štvrťroku sa jednalo o 87,5 milióna kusov. Očakáva sa pritom, že na poklese predajov oproti minulému štvrťroku sa podieľa čínsky trh, kde začínajú dávať ľudia prednosť domácim značkám ako je Lenovo alebo Xiaomi. Prekvapivo, pokles v predajoch sa týkal primárne smartfónov strednej a spodnej triedy. Spoločnosť nakoniec poukázala na to, že sa Galaxy S5 predáva rýchlejšie, než akýkoľvek iný smartfón, ktorý kedy vydala. Za prvých 25 dní totiž Samsung predal 10 miliónov kusov telefónu.

Veľký nárast sa ukázal aj v segmente TV, kde spoločnosť vykázala nárast tržieb oproti minulému roku z 425 miliónov na 485 miliónov. Za to môže najmä dopyt po UHD televízoroch na rozvinutých trhoch, kde sa už cena UHD televízorov oproti minulému roku znížila. Divízia, ktorá má na starosti výrobu pamäťových čipov, vykázala takmer dvojnásobne vyšší profit, vďaka čomu vykázala tržby 2,1 miliardy dolárov.

Samsung

*Zdroj: Bloomberg

Dnes nejčtenější

.