Zavřít reklamu

Galaxy Note 4To, čo sme očakávali, sa stalo realitou a Samsung práve na veľtrhu IFA 2014 predstavil toľko očakávanú novinku Samsung Galaxy Note 4. Ak ide o dizajn, potom sa ukazuje, že doterajšie úniky boli pravdivé a telefón skutočne ponúka dizajn po vzore modelu Galaxy Alpha a teda sa aj teraz stretávame s hliníkovým rámčekom a plastovým zadným krytom. No zadný kryt Galaxy Note 4 imituje kožu, presne tak ako to bolo u Galaxy Note 3. Zadná strana pripomínajúca kožu je tak skutočne pekná a to, že ju Samsung použil opäť, len potvrdzuje, že sa tento prvok osvedčil aj v praxi.

Nový Galaxy Note 4 so sebou však nepriniesol len nový dizajn. Priniesol so sebou celkovo tri kľúčové prvky – tými zvyšnými dvoma sú najnovšie technológie a pokročilé funkcie S Pen. Galaxy Note 4 ďalej stavia na multitaskingu presne tak, ako jeho predchodcovia. Tomu napomáha obrazovka. Kľúčovou vlastnosťou je rozlíšenie Quad HD, teda 2560 × 1440 bodov, čím sa vyplnili doterajšie tvrdenia. Jedná sa opäť o Super AMOLED displej, vďaka čomu majú užívatelia možnosť vidieť viac ako 90% Adobe RGB farieb a dokonca došlo k nárastu oproti Galaxy Tab S.

Na úvod sa dozvedáme novinky o dizajne produktu. Samsung sa rozhodol použiť 2.5D sklo, vďaka čomu to vyzerá, že je displej mierne zakrivený na svojich rohoch. Telefón má hrúbku 8,5 milimetra a váhu 176 gramov. Začne sa potom predávať v štyroch farbách, v čiernej Charcoal Black, bielej Frost White, ružovej Rose Gold a zlatej Copper Gold. Nechýbajú novinky v ohľade nabíjania a potreby – funkcia Fast Charging je schopná nabiť batériu až o 50%. Telefón je tiež zlepšil šetrenie batérie o 7,5%, no malo dôjsť k výraznej zmene vo výdrži batérie – kapacita sa pritom zvýšila len minimálne, na 3 220 mAh oproti 3 200 mAh.

Z hľadiska prostredia potom Samsung Galaxy Note 4 využíva najnovšiu verziu operačného systému Android a obohatil ho o nové užívateľské rozhranie, ktoré mimo iného ponúka živú domovskú obrazovku. Tá prispôsobuje pozadie na základe lokácie a tak keď je človek zrovna v Británii, na pozadí sa mu zjaví napríklad Big Ben. Softvérovou zmenou prešiel Multi Window, ktorý sa už dá nájsť o niečo jednoduchšie a rovnako tak spustiť. Teraz už stačí s pomocou S Pen „zmenšiť“ aplikáciu podobne ako sa dala zmenšiť obrazovka na Galaxy S5. Potom si ju vie užívateľ presúvať po obrazovke.

Samsung Galaxy Note 4

Samsung Galaxy Note 4

Zmenou prešlo aj spomínané pero S Pen, ktoré je teraz dvakrát presnejšie než pero u Galaxy Note 3. Tiež pribudla podpora pre sklíčko Smart Select, ktoré slúži na jednoduché vyberanie súborov a prácu s nimi. Všetky súbory sa potom ukladajú do pamäte Smart Select, odkiaľ ich potom stačí presunúť. V súvislosti s tým môžu teraz používatelia využívať ťahanie pera po obrazovke aj na to, aby naraz označili viac prvkov, prípadne označili viac častí textu a tie následne skopírovali. Nakoniec je k dispozícii nový S Note widget, ktorý umožňuje okrem existujúcich funkcií prináša Snap Note, kde stačí odfotiť text, napríklad na tabuli. Telefón potom sám deteguje, kde sa nachádza text a umožní ho prekonvertovať do upraviteľného formátu.

Nakoniec sú k dispozícii nové fotoaparáty. Zadný fotoaparát ponúka rozlíšenie 16 megapixelov a optickú stabilizáciu obrazu, predná kamera pre zmenu prináša rozlíšenie 3,7 megapixelu a clonové číslo f1.9. Fotoaparát je teraz schopný prepustiť o 60% viac svetla, čo sa odrazí na vyššej kvalite fotiek. Samsung kladie dôraz na populárne selfie fotky a preto prináša režim Wide Selfie, ktorý umožní odfotiť selfie fotku až v 120° uhle. Fotografovanie potom funguje na podobnom princípe ako nahrávanie panorámy. Pre zadnú kameru si Samsung pre zmenu pripravil Smart OIS, ktorý zlepšuje stabilizáciu obrazu až o 60% oproti telefónom bez trasenia. Možno tiež očakávať zlepšenie kvality zvuku, keďže Samsung Galaxy Note 4 obsahuje tri nové mikrofóny schopné detegovať, odkiaľ ide pohyb, čo sa odrazí pri pokročilom nahrávaní hlasu a lepšom potlačení šumu.

Dnes nejčtenější

.