Zavřít reklamu

samsung-ud970-mainNa konferencií IFA 2014, popri všetkých tých nových zariadeniach, neostal nový monitor od Samsungu bez povšimnutia. Meno UD970 pre tento monitor nie je ničím zaujímavý, avšak to nie je pointa tohto krásneho kúsku. Pointa je vo veľkosti, rozlíšení a kvalite podaných farieb. Samsung UD970 má uhlopriečku 31,5 palca a jedná sa o profesionálny monitor. Rozlíšenie tiež nezaostáva a teda ponúka Ultra HD, čo znamená 3840 x 2160 pixelov.

Čo je však najzaujímavejšie? Typ technológie displeja. Väčšina z nás je v dnešnej dobe zvyknutá na štandard IPS panelu. To však Samsungu nestačilo. Dalo sa do výskumu a vylepšilo túto technológiu a nazvali ju S-PLS. O čo je to lepšie? S-PLS poskytuje oproti IPS lepší kontrast, nižšiu výrobnú cenu a menšiu spotrebu.

Monitor ponúka veľmi dobrú reprodukciu farieb, ktorú zaisťuje 10-bitová farebná hĺbka. Taktiež dokáže monitor zobraziť 99,5% farebného gamutu Adobe RGB a 100% farebného spektra sRGB. To znamená, že farby v spektre sRGB dokáže podať precízne a čo sa týka oveľa širšieho spekra farieb Adobe RGB, tak to podáva s presnosťou 99.5%, čo je asi najvyššie číslo na trhu a rozdiel sa oproti 100% nedá rozoznať voľným okom. Aby toho nebolo málo, monitor má jas vo výške až 400cd/m2, čo je ohromne veľké číslo.

Čo sa týka odozvy, 8ms nie je najmenšie číslo na trhu, avšak túto hodnotu zaujímajú len hráčov hier a tento monitor nie je pre hráčov. Orientuje sa na ľudí, ktorí potrebujú s monitorom pracovať ruka v ruke. A preto dizajnéri, fotografovia a iný pracovníci nehľadia na odozvu ale na všetky ostatné špecifikácie. Medzi ostatné parametre patria klasické porty DisplayPort 1.2, konkrétne 2 krát. Ďalej tu máme 1x HDMI 1.4 a jeden konektor dual-link DVI. Taktiež sa tu dá využiť USB port 3.0 a to dokonca až 5 krát (1× upstream, 4× downstream).

Stojan je navrhnutý, aby zaberal čo najmenej miesta a pritom sa dal otočiť až o 90° (poloha pivot) a do strán až o zaujímavých 30°. Samozrejme že displej je od výroby kalibrovaný. Cena však nepoteší, v Amerike by sa mal predávať za cenu 2 000 $. Avšak ako bolo spomenuté, Samsung UD970 je určený na profesionálne využitie, kde už táto cena je úplne normálna voči konkurencií. Informácie ohľadom predaja v EÚ ešte nepoznáme.

Samsung UD970

*Zdroj: tyden.cz

Dnes nejčtenější

.