Zavřít reklamu

Samsung Galaxy Note 4 recenziaKrátko po vydaní Samsungu Galaxy Note 4 na Slovensku a v ČR sa jeden kus dostal aj do našej redakcie. Na recenziu jesennej vlajkovej lode z dielne Samsungu som sa tešil prakticky už od prvých dojmov, ktoré sme zverejnili minulý mesiac a prakticky hneď po tom, ako mi zazvonil kuriér, som odložil všetku aparatúru a rovno rozbalil krabicu, v ktorej sa ukrýval tento phablet. Tešil som sa najmä preto, že som mal voči sérii Galaxy Note vždy akýsi obdiv a to najmä kvôli peru S Pen, ktoré z neho robí špecifický prístroj a mnohí označujú tento telefón ako „iPhone Androidu“. A možno práve S Pen je dôvod, prečo som začal celú recenziu písať v S Note pomocou pera. Tak sa teda usaďte, odložte svoj stávajúci telefón a pokračujte v čítaní.

Dizajn

Keď sa tak pozriem na telefón, ako prvý možný nadpis pre recenziu ma napadol: „Hliník v podaní Samsungu“. Prečo práve takto? Súvisí to s prvým bodom recenzie a to s dizajnom. Dizajn najnovšieho Galaxy Note sa nesie v podobnom duchu ako dizajn jeho predchodcu, ale nájdeme tu niekoľko podstatných rozielov, kvôli ktorým je Galaxy Note 4 odlišný a pôsobí modernejšie. Zrejme najmarkantnejšou zmenou prešiel bočný rámček, ktorý už nie je plastový ale hliníkový. Samsung ho však kamufloval a na boku telefónu nenájdete čistý hliník. Je totiž prekrytý farbou, ktorá ladí so zvyškom tela a tak keď máte biely Note 4, nájdete tu čistú bielu farbu, kvôli ktorej si môže človek myslieť, že ide o plast. To však nie je pravda a po chytení telefónu do ruky ucítite chlad a rozdiel v pevnosti materiálu. Prečo ale Samsung prekryl rámček farbou? Na rámčeku sa teraz nachádzajú štyri malé plastové telieska, ktoré slúžia s anténou a Samsung zrejme nechcel, aby boli tieto telieska viditeľné tak ako u konkurencie. Na bokoch telefónu sa nachádzajú tri tlačidlá, Power Button a tlačidlá na zmenu hlasitosti, pričom všetky tlačidlá sú hliníkové. Celkovo pôsobí bočný rámček veľmi čistým dojmom a mám z neho dobrý pocit. Na rohoch je rámček hrubší a to môže mať pozitívny vplyv na poškodenie pri páde telefónu na zem.

Samsung Galaxy Note 4

Keď už spomíname to poškodenie, predné sklíčko telefónu má dve zásadné vlastnosti, ktoré môžu tiež znižovať riziko poškodenia. V prvom rade je sklíčko opäť zapustené do tela a je polohované o trochu nižšie ako hliníkový rámček telefónu. Potom je sklíčko zúžené na rohoch, kde je stenčené podobne ako na Google Nexus 4 alebo na iPhone 6. Predná strana telefónu nie je čistá a Samsung si ju opäť prispôsobil po svojom. Tentoraz sa okolo displeja nachádzajú pruhy, ktoré pôsobia svojským dojmom a starajú sa o to, aby bola predná strana telefónu „Samsungácka“. Tieto čiary sú ale len obyčajným estetickým doplnkom a závisí od užívateľa, či si ich všimne alebo nie. To závisí samozrejme aj od osvetlenia a farby telefónu.

Samsung Galaxy Note 4

Displej

Na prednej strane telefónu sa nachádza 5.7-palcový displej, ktorý síce ponúka rovnakú uhlopriečku ako Galaxy Note 3, ale ponúka takmer dvojnásobne vyššie rozlíšenie a Note 4 sa stáva prvým (celosvetovo predávaným) telefónom od Samsungu, ktorý disponuje rozlíšením 2560 x 1440 pixelov. Toto rozlíšenie. Hustota pixelov stúpla na 515 ppi, čo je už ďaleko za hranicou, ktorú je ľudské oko schopné rozlíšiť. Došlo teda k viditeľnému nárastu oproti predošlým 386 ppi a tento rozdiel sa odrazil predovšetkým na kvalite farieb, kde ako sme sa dokonca dozvedeli, je Note 4 najlepším na trhu. Nakoľko nie som odborník na displeje, nemôžem posúdiť, či to tak je, ale je pravda, že farby na telefóne vyzerajú veľmi realisticky a to je vidieť najmä na fotografiách, ktoré vyzerajú naozaj tak, ako v reálnom živote.

Samsung Galaxy Note 4

Hardvér

V útrobách telefónu sa nachádza špičkový hardvér, ale jeho výkon závisí aj od verzie telefónu. My sme mali k dispozícii štandardnú európsku verziu SM-N910F, ktorá disponuje procesorom Snapdragon 805, ktorý disponuje štyrmi jadrami s frekvenciou až 2,65 GHz. Nanešťastie je procesor stále 32-bitový a aj keď sa v druhej verzii telefónu ukrýva 64-bitový čip, je možné že ani jedna verzia Note 4 nebude mať 64-bit podporu na Androide L. Okrem štvorjadrového procesoru sa vovnútri nachádza takmer 3 GB RAM a grafický čip Adreno 420 s frekvenciou 600 MHz. Veľmi veľkým prekvapením je tiež prítomnosť 32 GB úložiska, z ktorého má užívateľ k dispozícii približne takmer 25 GB. V skutočnosti to však znamená, že systém spolu s nadstavbou TouchWiz zaberá približne 5GB priestoru. Priestoru je tu však pre bežného užívateľa celkom dosť a je jasné, že ho zaplní v priebehu mesiacov, ale rozhodne nie behom prvých týždňov. Ak by sa ale náhodou stalo aj to, potom nie je problém rozšíriť pamäť o pamäťovú kartu, Galaxy Note 4 podporuje microSD s maximálnou kapacitou až 128 GB. A tú zaplníte v priebehu niekoľkých rokov.

Keď už sme pri hardvéri, môžeme sa rovno pozrieť na benchmark. Samsung Galaxy Note 4 sme testovali opäť pomocou AnTuTu Benchmark a na základe testu sme sa dopracovali k úctyhodnému výsledku 44 612 bodov, čo je viditeľne viac oproti Galaxy S5, ktorý v našich testoch dosiahol skóre 35 046 bodov. Darí sa mu prekvapivo lepšie než konkurenčným zariadeniam a samozrejme aj oproti Galaxy Note 3, ktorá dobiehala S5.

Galaxy Note 4 benchmarkGalaxy Note 4 benchmark

TouchWiz

Vysoký výkon sa pochopiteľne odrazí v hrách a spolu s výkonnou grafikou môžeme očakávať, že hry ako čerstvo ohlásené Need for Speed: No Limits, tu budú vyzerať naozaj skvelo. Ale odrazí sa to aj na plynulosti rozhrania TouchWiz? Nový TouchWiz prešiel výraznou zmenou oproti predošlým verziám a teraz vyzerá oveľa čistejšie, než kedy predtým. Pripravuje sa na Android L a preto už widgety neobsahujú prebytočné vizuálne efekty. Počasie, ako sme ho poznali doteraz, bolo nahradné drasticky zjednodušenou verziou, ktorá pozostáva len zo symbolov a čísel na priehľadnom pozadí. Domovská obrazovka Galaxy Note 4 vďaka tomu vyzerá oveľa modernejšie, čistejšie a očakávam, že presne takto bude vyzerať aj na Galaxy S6.

TouchWiz homescreenScreenshot_2014-11-18-12-12-25

Bohužiaľ mám ale pocit, že aj keď Note začína svojim výkonom dobiehať počítače NASA, rozhranie TouchWiz nie je ani tentoraz najrýchlejšie a keď máte spustených viacero systémových aplikácií (na čele s S Note a fotoaparátom), musíte počítať s pomalšími reakciami systému, mimo iného s oneskoreným zapnutím zoznamu otvorených aplikácií. Zoznam vyzerá teraz inak než na predošlých zariadeniach a po novom je tu použitý efekt z Androidu L. Aplikácie síce ostali obsahovo rovnaké, ale došlo k zmene vizuálu a zatiaľ čo v doterajších verziách TouchWizu prevládala tmavá, teraz je to biela. Najzaujímavejšou zmenou prešla aplikácia Nastavenia, ktorá je čistejšia a je rozumne rozdelená do troch sekcií s možnosťou rýchlo pristupovať k najčastejšie používaným nastaveniam. Tie si môže užívateľ prispôsobovať podľa svojej potreby a môže odkazy pridávať aj odoberať.

Galaxy Note 4

S Pen – Keď dotyková klávesnica omrzí

Neoddeliteľnou súčasťou Galaxy Note je jeho stylus S Pen a nie je žiadnym prekvapením, že som používal hlavne funkcie s ním spojené. A dokonca, Samsung ho tento rok spojil s dizajnom o niečo viac než v minulosti a preto pôsobí písanie veľmi intímnym a príjemným dojmom. Jednak vám ruku zaplní pomerne mäkká koženka, končeky prstov vám chladí hliníkový rámček a nakoniec v druhej ruke držíte stylus. Súhra dizajnu telefónu a stylusu je hlbšia než inokedy a veľmi priaznivo sa podieľa na celkovom zážitku z telefónu, ktorý už nepôsobí tak umelo. A možno práve to je dôvod, prečo som recenziu začal písať priamo v aplikácii S Note pomocou pera S Pen a následne ju len prekopíroval a upravil u nás na webe. Tým sa zároveň dostávam k jednej z mnohých funkcií S Note, ktoré sú k dispozícii. Telefón je schopný detegovať, čo ste napísali a po označení výberu v S Note máte možnosť prekonvertovať napísaný text do podoby, kedy ho môžete upravovať pomocou klasickej klávesnice. Nie všetky slová sa podarí preložiť správne, ale to závisí aj od toho, ako píšete. Ak píšete pekne, nie je problém, ale ak „škriabete“ ako mačka, potom sa netreba čudovať, že z toho vyjde úplne iná veta. Tento problém sa týka aj režimu písania, pri ktorom je klasická klávesnica nahradená riadkom, do ktorého píšete slová. Môže sa stať, že pri písaní jednoducho telefón napíše úplne iné slovo. Práve vtedy odporúčam používať písané písmo namiesto paličkového, keďže pri písaní pomocou písaného písma som mal väčšiu šancu, že telefón prekonvertuje text správne.

Galaxy Note 4 S Pen

S Pen toho ponúka v S Note naozaj mnoho a to sa týka aj ponuky pier, ktorá bola rozšírená o niekoľko nových. Osobne som si naozaj zamiloval kaligrafické pero, ktoré je úžasné a všetko čo s ním napíšete na obrazovku telefónu, vyzerá jednoducho skvelo. Teda, to závisí aj od toho, či sa vám kaligrafické písmo páči, ale ak áno, potom nie je čo riešiť. Verte mi, že to bude vaše najpoužívanejšie pero v S Note! Okrem neho tu sú samozrejme dostupné aj mnohé ďalšie typy pier, ktoré môžete využívať pri písaní a ktoré môžu byť ľahšie konvertované do upraviteľnej „digitálnej“ podoby. U pier si môžete pochopiteľne nastaviť rôzne aspekty ako napríklad farbu alebo hrúbku. Mimochodom, podľa toho, ako silno tlačíte perom na obrazovku, tak podľa toho sa odvíja hrúbka textu, ktorý píšete. Toto si všimnete u mnohých pier a ceruziek, ktoré sú v S Note k dispozícii a ktoré budete používať. S Pen je možné využiť aj na mnohé ďalšie činnosti a tak si s ním viete vytvoriť napríklad rýchlu poznámku, viete s ním zobraziť náhľad odkazu bez toho, aby ste museli danú stránku otvoriť a tiež s ním môžete písať telefónne čísla do aplikácie Telefón, ktoré následne vytočíte. Galaxy Note 4 vie analyzovať čísla bez problémov a ani raz sa mi nestalo, že by mi telefón nezvládol prekonvertovať telefónne číslo, ktoré som napísal na obrazovku pomocou S Pen.

Galaxy Note 4 S NoteGalaxy Note 4 S Note

Dizajn pera S Pen je podobný tomu z Galaxy Note 3, avšak teraz bol dizajn pera obohatený o vrúbkovanie, vďaka ktorému sa vám stylus nešmýka a držíte ho permanentne na tom mieste, kde ste ho uchopili do ruky. Po stránke funkcií je k dispozícii opäť tlačidlo pre otvorenie kontextového menu. Telefón tiež sleduje, či je pero zasunutí do tela a už krátko po tom, ako sa zhasne obrazovka, sa obrazovka znovu rozsvieti s varovaním, že by ste mali pero vrátiť naspäť do telefónu v prípade, že ho už nepoužívate. No a samozrejme, keď ste pero odobrali z telefónu, okamžite sa odomkne obrazovka, ak nemáte telefón zaheslovaný. Na domovskej obrazovke telefónu potom nájdete widget s odkazmi na exkluzívne funkcie Galaxy Note 4, medzi ktoré patrí aj nová možnosť fotografovania poznámok z tabule.

Toto je vec, ktorú mám otestovanú a funguje naozaj spoľahlivo. Po namierené fotoaparátu k tabuli, bez ohľadu na uhol, telefón deteguje tabulu a text na nej a umožní vám ho odfotiť s tým, že dôjde k upraveniu šikmého obrazu tak, aby bol rovný a vy ste vedeli prečítať, čo je na tabuli napísané. Funkcia deteguje polohu textu a tak sa môže stať, že po analyzovaní obrazu dôjde k rozdeleniu obrazu napríklad na tri rôzne časti, keďže jedna vec sa nachádza v strede tabule a zvyšné dve sa nachádzajú na jej krídlach. Vysokú kvalitu a čitateľnosť má na svedomí hlavne 16-megapixelový fotoaparát, ktorý sa nachádza na zadnej strane telefónu.

Galaxy Note 4 S Note camera

Fotoaparát

A tým sa dostávame zároveň k ďalšej kapitole, ktorou je fotoaparát. Samsung Galaxy Note 4 disponuje 16-megapixelovým hlavným fotoaparátom s optickou stabilizáciou obrazu a predným fotoaparátom s rozlíšením 5 megapixelov. Zadný fotoaparát je teda veľmi podobný tomu v Galaxy S5, no jediným rozdielom je práve optická stabilizácia obrazu, ktorá sa postará o lepší obraz. Celkovo je však kvalita fotoaparátu zrovnateľná s Galaxy S5 a tí, ktorí si chcú kúpiť telefón primárne na fotografovanie, by sa mali obhliadnuť radšej po Galaxy K zoom – nebudete ľutovať. Čo sa však oproti Galaxy S5 predsa len zmenilo, je možnosť nahrávať video aj v rozlíšení 1440p (WQHD), po boku tradičných HD, Full HD a 4K UHD rozlíšení. Predný fotoaparát má výhodu vo fotografovaní širokouhlých fotografií a tiež prináša zaujímavú novinku. Pri fotení s pomocou predného fotoaparátu sa potichu aktivuje senzor krvného tepu a preto keď chcete spraviť „selfie“, stačí priložiť prst ku snímaču a fotografia sa spraví.

20141113_131958

20141113_13163220141118_094835

20141113_131931

1080p 60fps

Batéria

Nakoniec tu máme jeden posledný dôležitý faktor telefónu a to je batéria. Oproti predchádzajúcemu modelu došlo k nepatrnému nárastu kapacity a kapacita batérie sa tak ustálila na 3 220 mAh. Ako sa to však odrazilo na výdrži, zvlášť keď tu máme výrazne výkonnejšie zariadenie s vyšším rozlíšením? Nijak. Inžinieri zo Samsungu totiž prišli na spôsob, ako zvýšiť rozlíšenie AMOLED displeju bez toho, aby sa to odrazilo na výdrži batérie. A zdá sa, že sa to Samsungu skutočne podarilo. Telefón vám totiž pri bežnom používaní vydrží celé 2 dni a tak sa naozaj nemusíte obávať toho, že by sa vám telefón vybil v priebehu dňa. Samozrejme, líši sa to aj od spôsobu používania, no osobne som nemal problém dosiahnuť spomínanú výdrž pri pravidelnom používaní S Note, aktívnom Facebook Messengeri, občasnom fotografovaní a pri surfovaní na internete.

Galaxy Note 4

Galaxy Note 4 recenzia

Dnes nejčtenější

.