Zavřít reklamu

Zdá se vám nynější výdrž baterií ve smartphonech tristní? Pak vás následující řádky pravděpodobně opravdu potěší. Jihokorejský Samsung se totiž pochlubil skvělým vynálezem, díky kterému zvládne vytvořit budoucí baterie s daleko větší výdrží. To však není všechno.

Patent, který si před nedávnem Samsung registroval, potvrzuje dokončení vývoje technologie pro grafénové baterie. Ty by měly mít údajně zhruba o 45 % větší výdrž než nynější Li-Pol baterie, což by jim zajistilo opravdu obrovskou oblibu prakticky ve všech produktech, ve kterých jsou akumulátory využívané.

Dalším skvělým benefitem, kterým se můžou grafénové baterie pochlubit, je i rychlost jejich nabíjení. Doba potřebná pro dobití baterie by se totiž měla u nové baterie opravdu znatelně snížit. Nejpřívětivější odhady dokonce hovoří o pětkrát rychlejším nabíjení, což by prakticky vyšachovalo nynější rychlonabíječky.

Budoucnost elektromobilů?

Díky skvělým vlastnostem jsou podle některých tyto baterie dokonce žhavými adepty pro využití do elektromobilů, které jsou podle mnoha lidí považovány za nevyhnutelnou evoluci automobilového průmyslu. Všem je ale jasné, že než se k implementaci těchto baterií do elektromobilů přistoupí, musí projít důkladným testováním, které ukáže, zda je v nich skutečně takový potenciál, jaký jim Samsung přisuzuje.

Nechme se tedy překvapit, kdy se prvních vlaštovek s grafénovými bateriemi dočkáme. Pokud však chce Samsung ukázat, že je to právě on, kdo díky nim ovládne bateriový průmysl, nejspíš se k jejich využití uchýlí velmi brzy. Podle některých spekulací dokonce už u chystaného Galaxy S9. Těžko však říci, zda by nebyl tento krok přespříliš riskantní.

Samsung Galaxy S7 Edge battery FB

Zdroj: ZDNet

Dnes nejčtenější

.