Zavřít reklamu

Rekordní finanční příjmy Samsungu z minulého roku byly do značné míry zapříčiněny skvělými prodeji OLED displejů, které jihokorejský gigant dodává spoustě výrobců. Není se však čemu divit. Jeho technologie jsou opravdu spolehlivé a továrny dokáži vyrobit velké množství kusů. Když se tedy Apple před nějakým časem rozhodoval, jakého dodavatele pro své OLED panely pro iPhony X osloví, byl jihokorejský gigant jasnou volbou. Další zdroj však potvrdil, že zlaté časy končí.

Největším problémem OLED displejů je jejich cena, která je v porovnání s klasickými IPS panely o poznání vyšší. Když se tedy výrobci k jejich použití rozhodnout, dá se obecně očekávat, že cena jejich smartphonů výrazně naroste. A přesně to je i případ iPhonu X. Ten totiž Apple prodává výrazně dráž, než tomu bylo v minulých letech a to částečně právě kvůli drahému displeji. Podle mnoha analytiků je však vysoká cena iPhonu X příčinou nižších prodejů. Apple sice tvrdí, že jsou prodeje iPhonu X opravdu dobré, očekávání však s největší pravděpodobností zcela nenaplnil. Vše navíc nasvědčuje tomu, že zájem o tento telefon pomalu upadá.

Jablečná společnost se tak údajně rozhodla výrazně snížit jeho výrobu, což se však samozřejmě dotkne výrazně i Samsungu. Tok peněz z displejů pro Apple byl totiž opravdu silný a jeho snížení na polovinu bude znamenat jediné – celkové snížení zisků v tomto odvětví.

OLED displej není pro každého

Snížení dodávky Applu však není to jediné, kvůli čemu Samsung přichází o solidní zisky. Jihokorejci totiž nejspíše počítali i s tím, že se k použití OLED displejů odhodlá daleko více výrobců a ti osloví jakožto dodavatele právě jej. Vypadá to však, že se žádný obří OLED boom nechystá a výrobci se drží raději svých ověřených LCD panelů. U těchto výrobců se navíc nedá zcela jistě říci, zda se k použití OLED v budoucnu vůbec rozhodnou. Cena, za kterou své modely prodávají, je totiž mnohdy velmi nízká a tudíž i komponenty, které na výrobu telefonů použijí, musí být “za pakatel”.

Uvidíme, jak se tedy bude celá situace na trhu s OLED displeji ubírat nadále. Na házení flinty do žita je však samozřejmě ještě příliš brzy. Samsung má totiž před sebou celý rok a tudíž mnoho času najít společnosti, kterým bude OLED panely dodávat a zacelí jimi díru po Applu. Ve druhé polovině se dá navíc očekávat, že Apple po OLED displejích pro své nové iPhony od Samsungu přeci jen sáhne. Nechme se však překvapit.

Samsung Galaxy S7 edge OLED FB

Zdroj: sammobile

Dnes nejčtenější

.