Zavřít reklamu

Spolu s chytrým telefonem Galaxy Note 9 a tabletem Tab S4 vypustila společnost Samsung do světa velké množství oficiálního příslušenství. A nejedná se zdaleka jen o pestrou škálu ochranných pouzder. Pro majitele zmíněných zařízení se může jako nejatraktivnější jevit zejména Wireless Charger Duo, elegantní bezdrátová nabíječka, o které jsem psal nedávno, a pak DeX Cable. DeX Cable je levný a praktický kabel, který umožní zařízení používat jako téměř plnohodnotný počítač, a to kdekoliv, kde je k dispozici monitor. Tentokrát jsem se rozhodl v recenzi zaměřit právě na DeX Cable. Režim DeX nepovažuji za důležité podrobněji představovat, přeci jenom už jej tu v prakticky nezměněné podobě máme déle než rok a půl. Proto jsem recenzi věnoval skutečně výhradně DeX Cable a jeho výhodám a nevýhodám v porovnání se staršími řešeními.

Celkové zpracování a první dojmy: za méně peněz stejně muziky

Ceně startující obvykle na sedmi stech korunách (přestože oficiální cena je výrazně vyšší) odpovídá balení i jeho obsah. V plastové krabičce menších rozměrů najdeme vedle samotného kabelu ještě manuál. Kabel je dlouhý hodně přes metr a je docela tenký a tedy ohebný, lehký a skladný. Všechny tři vlastnosti jsou u přenosného kabelu namístě a je rozhodně dobře, že jim Samsung věnoval dostatečnou pozornost. Zároveň snese i neopatrné zacházení. Konektor typu C patří do chytrého telefonu, monitor by pak měl mít HDMI.

Propojení chytrého mobilního zařízení a monitoru je snadné a především rychlé, což ocení zejména ti, kteří používají režim DeX na cestách k pracovním účelům. Když už kabel propojuje to, co má, stačí jen na obrazovce chytrého telefonu potvrdit přechod do režimu DeX a rozhodnout se, zda využít možnost používat display chytrého telefonu jako touchpad. V opačném případě je samozřejmě možné ovládat režim DeX prostřednictvím hardwarové myši a klávesnice. Pokud nezapočítám čas nezbytný pro připojení těchto periferií, do známého desktopového režimu, ve kterém není potřeba nic nastavovat, je možné se dostat během několika sekund.

Pro úplnost dodávám, že DeX Cable jsem využíval především k propojení Galaxy Note 9 s monitorem od Lenova s rozlišením QHD. HDMI rozhraní kabelu je ale schopné přenášet obraz i na 4K monitor a to až při 60fps. Už po prvních několika minutách mi bylo jasné, že za výrazně méně peněz jsem rozhodně nedostal méně muziky a že kabel je oproti dokovací stanici obrovský skok vpřed. Záhy se ale objevil první problém. Přes DeX Cable se chytré mobilní zařízení nenabíjí a situaci dokáže zachránit jedině bezdrátová technologie. Případně přerušení práce a rychlé nabíjení prostřednictvím klasického adaptéru. Obě možnosti znamenají jediné – k DeX Cable je vhodné si přibalit další kabel, což dosti shazuje některé jeho klíčové vlastnosti. Procenta totiž ubývají docela rychle a konce pracovního dne se s rezervou na cestu domů dočkáte jedině v případě, že jste byli ráno na sto procentech, což vyžaduje jistou sebekázeň.

Srovnání se staršími řešeními: DeX Cable jasně vítězí

Nadpis se může zdát být na první pohled nesmyslný. Proč si vůbec hrát s myšlenkou, že by starší generace mohla být lepší než ta nejnovější? Režim DeX tu máme v prakticky nezměněné podobě déle než rok a půl. Účel zařízení, které nás do něj přenese, zůstává stejný. Ale přístupem a hlavně cenou se dokovací stanice od kabelu zásadně odlišuje. Režim DeX je dnes dostupný za čtvrtinu ceny. Proto o DeX Cable projevuje zájem stále větší množství zákazníků. Ty už tolik nezajímá využití na cestách a k pracovním účelům, ale chtějí primárně maximálně zjednodušit přenos obsahu z velkorysého, přesto však nedostačujícího šestipalcového displaye na display s úhlopříčkou násobně větší. Dostali jsme se tak k nedůležitější otázce celé recenze. K čemu využije DeX Cable běžný majitel chytrého telefonu Galaxy Note 9? A nevystačí si s klasickým HDMI kabelem a zrcadlením obrazovky? Hledání odpovědi na tuto otázku jsem věnoval téměř celou část o každodenním používání. Zůstaňme ale ještě chvíli obecně u možností DeX Cable a jeho srovnání se se staršími řešeními.

Radikální změny na úrovni hardwaru se softwaru prakticky nedotkly a to se všemi pozitivy a negativy z toho vyplývajícími. Na jednu stranu si není potřeba zvykat na žádné nevyžádané novinky, což potvrzuje určitou nadčasovost tohoto konceptu Samsungu a jeho velký potenciál. Nicméně na druhou stranu nedošlo k žádnému výraznému rozšíření současných možností. Tím narážím zejména na malý počet optimalizovaných aplikací, problém, který sužuje v určité míře všechny specifické produkty od Samsungu, u kterých je relevantní (Galaxy Watch).

Na tomto místě je vhodné si připomenout, že DeX Cable neslouží v kombinaci s chytrým mobilním zařízením jako plnohodnotná alternativa k notebooku nebo klasickému stolnímu počítači. V žádném případě. Ani méně náročným uživatelům. Většina důležitých aplikací je sice optimalizovaná pro zobrazení v režimu DeX a dovedu si představit, že člověk vykonávající základní kancelářskou práci ji může vykonávat stejně dobře v režimu DeX, nicméně ten, kdo si pořídí telefon za bezmála třicet tisíc korun, se pravděpodobně nesmíří s žádnými kompromisy ani u klasického stolního počítače. DeX samozřejmě nespustí žádnou aplikaci, kterou nejde spustit v samotném telefonu a další problémy působí absence zvukového výstupu. Aplikace pracující se zvukem se tak musí spokojit s reproduktory chytrého telefonu.

Je dobré pamatovat na tom, že DeX funguje v zásadě tak, že zobrazuje obsah telefonu plus něco navíc a optimalizované pro větší obrazovku, rozhodně se nejedná o zcela nový operační systém a uživatelský zážitek. Oreo je v režimu DeX vidět na první pohled.

Každodenní používání: zrcadlení obrazovky a používání cizího monitoru

DeX Cable je specifický, podobná řešení se na trhu prakticky nevyskytují a má to svůj důvod. Zatímco sluchátka by u svého chytrého telefonu postrádal snad každý, najde se jen velice málo lidí, kteří považují zprostředkovatele desktopového režimu za základní příslušenství. Což dává smysl. Článek je ale primárně určen pro majitele vlajkových lodí společnosti Samsung. Ty je možné samostatně považovat za výkonné pracovní nástroje a režim DeX tuto jejich významnou přednost dále rozvíjí. A to za minimální příplatek.

A nebo dokonce bez příplatku? K zrcadlení obrazovky je vždy potřeba (když pominu bezdrátové technologie, které nemusí být vždy dostupné) adaptér mezi konektorem typu C a HDMI. Který se stejně jako DeX Cable nevyskytuje ani mezi prémiovým příslušenstvím vlajkových lodí a stojí prakticky to samé co DeX Cable. Zrcadlení obrazovky je mnohem rozšířenější funkcí než desktopový režim. Nevyplatí se tedy investovat stejnou částku do něčeho, co toho dokáže mnohem více?

Přiznám se, že mi nějakou chvíli trvalo, než jsem nalezl způsob, jak unikátní funkce DeX Cable skutečně využít. Začal jsem tím, že jsem přes něj prostě zrcadlil obrazovku a na úkor jednoduchosti ovládání jsem získal ve hrách jako PUBG a Fortnite výhodu větší obrazovky. Určitě se jedná o zajímavý příklad využití, nicméně nejde o nic nového, to stejné zvládne jakýkoliv adaptér s požadovanými parametry. Mnohem podstatnější se mi ale jeví možnost okamžitě se připojit k cizímu monitoru. Žádné zdlouhavé zapínání počítače a následné přihlašování ke cloudu a stahování souborů. Navíc člověk rozhodně nemusí být cestovatel, aby toto občas využil. Ve škole a v práci se do takové situace může dostat každý den, což se trochu blíží čistě pracovnímu využití režimu DeX, ale samozřejmě i na návštěvě u známých se dostáváme do situace, kdy například chceme ukázat krátké video a nebo sérii fotek. V takovém případě nemusí šest palců stačit.

Závěrečné zhodnocení: nadpis mluví za vše

Za nadpisem celého článku si stojím. Pokud někdo vlastní vlajkovou loď, pak jde ve většině případů o člověka s nadprůměrným zájmem o mobilní technologie a takového jedinečný DeX zláká minimálně k vyzkoušení. Zároveň se určitě nejedná o věc samoúčelnou, v běžném životě nepoužitelnou, takže věřím, že mnozí nezůstanou jen u toho vyzkoušení. Za největší přínosy považuji radikální snížení ceny související se stejně radikální změnou koncepce, DeX Cable je lehký a je možné jej mít neustále u sebe, připravený k použití. Dovedu si představit kompletní nahrazení pracovního notebooku. S tím souvisí velké možnosti expanze tohoto řešení v případě odstranění největších nedostatků.

Mezi ony nedostatky lze počítat například absenci zvukového výstupu, nemožnost zároveň rychle nabíjet a pracovat a nedostatek optimalizovaných aplikací. Věřme, že se všechny dříve nebo později vyřeší a že práce v režimu DeX bude ještě pohodlnější než je tomu nyní. Jednou z možných cest je například zařízení, které se zapojí do DP a které bude bezdrátově přenášet všechna data v době, kdy už chytré telefony vůbec nemusí mít konektory a bezdrátově bude řešen veškerý přenos dat a energie.

0005

 

Dnes nejčtenější

.