Zavřít reklamu

Tisková zpráva: Otázka zabezpečení elektronických dat se již dlouho nevztahuje pouze k počítačům, ale stále více také k mobilním telefonům. Mobil jako nezbytná součást práce běžných uživatelů či podnikatelů může ukrývat data nevyčístlitelné ceny. Ať už se jedná o fotografie, dokumenty, hesla nebo komunikaci s obchodními partnery. Mobilní aplikace CAMELOT nabízí komplexní řešení v zabezpečení telefonů, aby se k citlivým datům nemohl dostat nikdo nepovolaný. A od listopadu už nejen na iOS, ale i na mobilních zařízeních s operačním systémem Android.

aplikace camelot

Nakolik si ceníte fotografie, které máte ve svém mobilu? A co hesla k elektronickému bankovnictví či jiným účtům? Cena těchto dat může být přesně vyčíslena penězi, nebo mít nedozírnou hodnotu v podobě vzpomínek. Mobilní telefony ukrývají stále více dat, o které nechtějí uživatelé přijít. Skupina českých vývojářů vytvořila aplikací CAMELOT, jejíž primární funkce je ochrana dat v mobilním telefonu. Dle slov Vladimíra Kajše, autora aplikace, není název náhodně vybraný. “Název je inspirovaný legendárním hradem krále Artuše. Díky sofistikovanému způsobu zabezpečení se při použití aplikace stane z mobilu (a dat v něm uložených) skutečná nedobytná pevnost.”, říká Kajš.

Aplikace CAMELOT je komplexní nástroj využívající multi-level security, sloužící k bezpečnému ukládání všech typů dat – fotografií a videí, dokumentů, hesel, ID a jiných karet, zdravotních záznamů či ostatních souborů. Vedle toho pak umí také navrhnout opravdu silné heslo, včetně unikátní funkce Marker, usnadňující jeho jednoduché přečtení.

Součástí je také zabezpečený chat s dalšími uživateli aplikace umožňující v nastaveném čase odeslanou zprávu nenávratně smazat.  Od nynějška mohou uživatelé komunikovat napříč oběma platformami a získají to nejlepší hned z několika samostatných mobilních aplikací.

Aplikace komplexně řeší i možnost ztráty administrátorského hesla. Uživatel může využít mechanismus odemknutí aplikaci pomocí 4-faktorové autentizace (“někdo, komu věřím”). V případě CAMELOTU k tomu slouží digitální pečetě distribuované důvěryhodným kontaktům. V případě nouze se zadá do aplikace více “pečetí” současně, podobně, jako když se otevírají České korunovační klenoty sedmi klíčníky. Pečetě se nemusí rozdávat fyzickým osobám. Uživatel si je může vytisknout ve formě QR kódů a uložit třeba do trezoru. Dalším využitím chytrých pečetí je otevření zálohy CAMELOTU pokud uživatel zapomene heslo k záloze dat.

Vše, co aplikace ukládá, je chráněno stejnými kryptografickými mechanismy, které používají banky nebo armády (AES 256, RSA 2048, Shamirův algoritmus).

Autorem CAMELOTU je Vladimír Kajš, zkušený expert na SIM karty. Vývojářský tým pochází ze Zlína a kromě profesionálních programátorů v něm pracovali také odborníci na kryptografii, grafici, animátoři nebo marketingoví experti.

CAMELOT je pro základní použití ke stažení zdarma, v plné verzi pak za baťovskou cenu 129 korun. 

aplikace camelot

Dnes nejčtenější

.