Zavřít reklamu

Xiaomi podle plánu dnes představilo novou verzi nadstavby MIUI 12, kterou v následujících měsících uvidíme na desítkách Xiaomi a Redmi telefonů. Přináší nové animace a tapety, vylepšuje soukromí uživatelů, dostalo se i na fitness funkce nebo třeba vylepšení multitaskingu.

Nejprve si všimnete obecně nového vzhledu. A to kvůli tomu, že v podstatě každá systémová animace byla přepracována. Podle Xiaomi jsou nové animace stejně plynulé jako ty v iOS. Nových animací si můžete všimnout u spuštění/zavření aplikace, otáčení obrazovky, otevření menu i u jednotlivých Xiaomi aplikaci. Zkrátka na každém kroku.

Xiaomi jako jedna z prvních společností přinesla systémová gesta u Androidu. S příchodem Androidu 10 se však Google snaží standardizovat ovládání a Xiaomi je další společností, která přechází ke stejným gestům, které už například můžeme vidět u Google Pixel, Samsung Galaxy nebo třeba OnePlus telefonů. Zajímavé jsou nové animované tapety, které nabízí náhled na Zemi, Měsíc nebo Mars a po odemknutí telefonu můžete sledovat zajímavou animaci, která vás z vesmíru dostane až přímo na povrch. K dispozici je i celá řada nových prvků pro funkci Always on Display.

Xiaomi vylepšuje i soukromí uživatelů. Zpřístupní například seznam oprávnění a citlivých informací, ke kterým má aplikace přístup. Telefon bude i upozorňovat, jestli aplikace využívá fotoaparát, přístup k poloze anebo mikrofon. Upozornění je rozděleno do barev, takže ihned poznáte, jaká oprávnění aplikace využívá. U oprávnění také budete nově moct zvolit, jestli jej chcete povolit pouze jednou, navždy nebo ji u aplikace zakázat. Poslední nová funkce zamezí neověřeným aplikacím přístup k citlivým informacím jako jsou kontakty, kalendář, výpisy volání, IMEI apod. Zároveň si budete moct vytvořit virtuální identitu s falešnými informacemi. Pokud se tedy nějaká nebezpečná aplikace pokusí získat uživatelská data, tak se hackeři dostanou k falešným informacím.

Netradiční jsou fitness funkce, které Xiaomi zabudovalo přímo do nadstavby. Telefon budete moct používat nejen ke sledování kroků nebo spánku, ale i ke sledování běhu, jízdě na kole apod. Xiaomi tvrdí že přesnost je téměř stejná jako u Apple Watch. V neposlední řadě byl vylepšen multitasking a používání více aplikaci v malých oknech.

Kdy nadstavba MIUI 12 vychází?

Betaverze MIUI 12 začíná v Číně dnes. Stabilní verze nadstavby bude vydána ve třech etapách. Celkově se dostane na několik desítek modelů, které si můžete prohlédnout na obrázku níže. První várka telefonů se dočká MIUI 12 na konci června. Nicméně tohle datum se vztahuje na čínské verze telefonů. Aktualizace na globální verze se může opozdit o několik týdnů až měsíců.

xiaomi miui 12 podporovane telefony
Zdroj: Xiaomi

Dnes nejčtenější

.