Zavřít reklamu

Minulý měsíc jsme se dočkali představení čipsetu Snapdragon 768G, který je určen telefonům vyšší střední třídy. Nyní byla představena i levnější varianta s názvem Snapdragon 690, kterou uvidíme v cenově dostupnějších telefonech. Čipsetu přitom nechybí podpora 5G sítí, Wi-Fi 6 anebo 120Hz displeje.

Oproti předchozí generaci „šestkové“ řady Snapdragonu můžeme vidět velké množství novinek. V první řadě máme na mysli samozřejmě podporu sítí nové generace, což bude znamenat jediné. Podporu 5G dostanou i levné telefony, které se pohybují kolem částky 7 tisíc Kč. Telefony s tímto čipsetem již chystá Nokia, LG, Motorola a TCL.

Druhou významnou novinkou je podpora nahrávání 4K videa v HDR a 30 FPS. Níže se můžete podívat na video z referenčního telefonu Qualcomm, který byl osazen novým čipsetem Snapdragon 690. Další novinkou je podpora 120Hz obnovovací frekvence, což by mohlo naznačovat, že se vyšší frekvence dočkáme i u levnějších zařízení. Podporuje se i Wi-Fi 6, která přináší ještě vyšší rychlosti a stabilitu připojení.

Co se týče samotného výkonu, tak oproti předchozímu Snapdragonu 675 se dočkáme navýšení o zhruba 20 procent. Využívá se osmijádrové CPU Kryo 560 s taktem 2,0 GHz. Grafickým čipem je pak Adreno 619L. Nový čipset Snapdragon 690 se vyrábí 8nm procesem, což by mělo přinést také nižší energetickou náročnost. Představení prvních zařízení, které bude tento čipset pohánět, uvidíme v druhé polovině roku 2020.

Dnes nejčtenější

.