Zavřít reklamu

Trh se již nějakou dobu potýká z globálním nedostatkem čipů a podle některých odhadů bude tento stav trvat až do začátku příštího roku. Nedostatek komponent donutil firmy zredukovat produkční plány a vyhnal ceny nahoru. Podle analytiků za neutěšenou situací stojí konoravirová pandemie, která narušila hladké fungování dodavatelského řetězce, a také společnost Huawei, která se snažila nakupovat vše, co mohla. Čínský technologický gigant však za globální nedostatek čipů naopak viní USA.

Huawei ústy svého šéfa Erica Xu prohlásil, že to byly americké sankce, které vyvolaly horečný nákup komponent, zejména čipů, což se nakonec stalo důvodem jejich globálního nedostatku. Společnosti podle něj předtím neusilovaly o to, dělat si zásoby čipů. Nyní si prý mnoho výrobců vytváří zásoby v předstihu, a to až 6 měsíců. To vše prý nakonec vedlo k narušení dobře koordinované práce dodavatelského řetězce a výrobci jednoduše nejsou schopni držet krok s poptávkou. Xu také řekl, že sankce uvalené na Huawei zničily partnerství a důvěru, která existovala v dodavatelském řetězci. V současnosti se podle něj některé země snaží zřídit vlastní výrobu polovodičových produktů, ale nevydávají na to velké prostředky, což prý povede k růstu cen čipů a ve výsledku ke zvýšení cen elektroniky.

Poznamenal, že Huawei nyní aktivně hledá způsoby, jak se z této situace dostat. Má prý ještě určitou zásobu komponent, která však nevydrží dlouho. Aktivně proto investuje do výzkumu a vývoje, aby mohl v budoucnu vyrábět vlastní čipy. To prý zvažují i další čínské technologické společnosti.

Dnes nejčtenější

.