Zavřít reklamu

Google do své aplikace Google Earth přidal funkci časosběru, která ukazuje změny naší planety v průběhu několika desetiletí. Podle amerického technologického obra jde o největší update aplikace od roku 2017.

Časosběr (Timelapse) v Google Earth dává dohromady celkem 24 milionů snímku Země pořízených v posledních 37 letech a nabízí tak unikátní pohled na změny, které necelé čtyři dekády způsobily.

Jak lze očekávat, některé z těchto změn jsou výrazné. Menší města se proměnila ve větší, průmyslová centra rostla. Současně se v některých oblastech zmenšovaly lesy i deštné pralesy a klimatická změna významně dopadla na mnoho oblastí Arktidy a Antarktidy.

Asi není překvapením, že pokus zhutnit téměř čtyři desetiletí satelitních dat, které byly pořízeny z různých zdrojů a pomocí různého vybavení, nebyl jednoduchým úkolem. Google uvedl, že použil svou cloudovou platformu Earth Engine pro geoprostorovou analýzu, aby zkombinoval celkem 20 petabajtů snímků do jedné 4,4terapixelové video mozaiky.

Google dodal, že primárními zdroji dat byly NASA, program Landsat americké vládní agentury United States Geological Survey a program Evropské unie Copernicus, využívající satelity Sentinel. Technologický gigant plánuje funkci Timelapse po celou příští dekádu každoročně aktualizovat o nové snímky.

Zpřístupnit funkci si v aplikaci můžete z této stránky. Zde je možné vyhledat konkrétní místo a vidět jeho satelitní data v průběhu let 1984–2020.

Dnes nejčtenější

.