Zavřít reklamu

Google dostal od francouzských úřadů pokutu ve výši 220 milionů eur (zhruba 5,6 miliardy korun) za to, preferoval své reklamy před ostatními. Americký technologický gigant s pokutou souhlasil a úřadům předložil několik návrhů, které mění způsob, jak fungují jeho reklamní služby.

Francouzský úřad na ochranu hospodářské soutěže začal vyšetřovat reklamní praktiky Googlu v roce 2019 poté, co si na ně stěžovalo několik francouzských vydavatelů včetně News Corp, Le Figaro a Rossel La Voix. Ti ve svých stížnostech tvrdili, že Google využívá svou dominantní tržní pozici k upřednostňování svých reklam na úkor vydavatelů a konkurentů.

Úřad shledal, že technologický obr využívá privilegovaný vztah mezi platformou Ad Manager, používanou vydavateli k prodeji reklamního prostoru, a Adx, tržištěm pro dražení reklam, k tomu, aby podkopával konkurenci a těžil ze svého vlastního podnikání a služeb. Úřad také Google obvinil z upřednostňování jeho vlastních reklamních nástrojů a služeb a toho, že nenabízí stejnou interoperabilitu u konkurenčních reklamních systémů.

Google se se závěry úřadu neztotožnil, se zaplacením pokuty však souhlasil. Zavázal se také k přijetí několika změn, které mění způsob fungování jeho reklamních služeb, včetně zlepšení interoperability reklamních serverů třetích stran.

Společnost čelí podobnému antitrustovému vyšetřování v USA, kde ji 10 států obviňuje z nelegálního zneužívání jejího dominantního postavení k poškozování vydavatelů a konkurentů.

Dnes nejčtenější

.