Zavřít reklamu

Google se na své letošní vývojářské konferenci Google I/O kromě oznámení novinek, kterým vévodil Android 12, pochlubil zajímavým číslem. Podle něj je nyní na celém světě aktivních již přes 3 miliardy zařízení s jeho OS Android.

Pro srovnání – v roce 2019 bylo ve světě aktivních 2,5 miliardy androidových zařízení a v roce 2017 2 miliardy. Za čtyři roky se tak počet zařízení s Androidem zvýšil o třetinu.

Je nutno podotknout, že nejnovější číslo vychází z dat obchodu Google Play. To znamená, že Google do něj nezapočítal zařízení používající obchody třetích stran, stejně tak zařízení s Androidem v Číně, kde jsou služby amerického technologického giganta dlouhodobě blokované. Je tak pravděpodobné, že se ve světě používá podstatně více androidových zařízení než uvedené 3 miliardy.

Stojí za zmínku, že na začátku letošního roku oznámil Apple, že globálně se používá více než miliarda iPhonů. Je tedy možné říci, že dominance cupertinského smartphonového obra na poli smartphonů a tabletů je omezena především na USA a některé další oblasti, zatímco ve zbytku světa je lídrem stále Android.

Dnes nejčtenější

.