Zavřít reklamu

Google rozšiřuje možnost výběru výchozího vyhledávacího enginu na androidových telefonech v zemích EU a Evropském hospodářském prostoru. Později v tomto roce uživatelé uvidí v předinstalované aplikaci Googlu a prohlížeči Chrome až 12 možností pro výběr preferovaného vyhledávače. Touto změnou americký technologický obr plní požadavky EU – pokud by nenabízel možnost dalšího výběru, hrozilo by mu antitrustové vyšetřování a „tučná“ pokuta.

Google oznámil, že nově se bude na obrazovce, kde si uživatelé mohou vybrat svého upřednostňovaného poskytovatele vyhledávacího enginu, v každém regionu zobrazovat pět hlavních poskytovatelů. K výběru předních enginů v každém regionu bude používat analytický webový nástroj StatCounter.

Společnost přijala pro výběr „top“ poskytovatelů doporučení EU a k jejich výběru již nebude využívat aukce (dříve takto vybírala čtyři hlavní poskytovatele).

Kromě těchto pěti se uživatelům bude nabízet sedm dalších možností. „Top pětka“ a za ní následující „sedmička“ se bude zobrazovat ve dvou náhodně seřazených seznamech místo na popularitě založeného pořadí, aby se zajistilo, že rozhodnutí uživatelů není ovlivněno hodnocením. Pořadí se změní pokaždé, když uživatel uvidí tuto obrazovku.

Když si uživatel vybere svůj výchozí vyhledávač, na telefon se automaticky stáhne příslušná aplikace. Aby se vyhledávací enginy mohly dostat do „top pětky“, musejí nabízet obecné vyhledávání, nefiltrované prostřednictvím určité vertikály, podporu lokalizace výsledků a jazyka, jejich aplikace musí být zalistována v obchodě Google Play a musí být také dostupná zdarma. Nová změna vstoupí v platnost 1. září.

Google přišel s obrazovkou nabízející více vyhledávačů předloni poté, co mu EU v roce 2018 uložila pokutu ve výši 4,34 miliardy eur (v dnešním kurzu přes 110 miliard).  Obří pokutu EU zdůvodnila tím, že Google „na výrobce androidových zařízení a operátory mobilních sítí uvalil nelegální restrikce, aby si upevnil své dominantní postavení v oblasti obecného internetového vyhledávání“.

Dnes nejčtenější

.