Zavřít reklamu

Komerční sdělení:  Máte-li akcie softwarové společnosti Microsoft, tak se můžete těšit na vyšší dividendu. Firma totiž plánuje čtvrtletní dividendu zvýšit o 11 procent. Kromě toho společnost také oznámila plán na odkup svých vlastních akcií v objemu až 60 miliard dolarů.

Odkup svých vlastních akcií není u Microsoftu ničím novým. V roce 2019 společnost zahájila odkup svých akcií o objemu až 40 miliard dolarů, v předešlých letech přitom odkoupila své akcie v hodnotě 30 miliard dolarů. Tehdy se cena akcií za 5,5 roku téměř zčtyřnásobila a tržní kapitalizace Microsoftu tím přesáhla bilion dolarů.

Finančně se softwarové společnosti daří nadále. Nedávno se její tržní hodnota vyšplhala dokonce na částku 2,2 bilionu dolarů. To z ní činí druhou nejhodnotnější veřejně obchodovanou společnost na světě, a to hned po společnosti Apple – jen během tohoto roku akcie Microsoftu vyrostly téměř o 38 %.

Odkupem svých akcií Microsoft vrátí svým akcionářům investované peníze. Firmy se k tomuto kroku obecně uchylují v momentech, kdy své akcie na trzích považují za podhodnocené.

Microsoft ale neoznámil, jak bude svůj zatím největší odkup vlastních akcií financovat. Víme ale, že softwarový gigant má vytvořený finanční polštář přesahující 130 miliard dolarů, který využívá na financování akvizic, na podporu dividend i na zpětné odkupy.

Nápad na odkup akcií až do výše zmiňovaných 60 miliard amerických dolarů již schválila správní rada Microsoftu. Program ovšem nemá své konečné datum, a tak jej firma může ukončit v podstatě kdykoli.

Microsoft Building
SANTA CLARA,CA/USA - FEBRUARY 1, 2014: Microsoft corporate building in Santa Clara, California. Microsoft is a multinational corporation that develops, supports and sells computer software and services.

Zpětný odkup akcií se možná začne danit

Microsoft přichází s odkupem svých akcií v době, kdy dva demokratičtí senátoři přišli s návrhem, dle něhož by se zpětný odkup akcií měl danit dvouprocentní daní. Možnou daň nedávno oznámili předseda senátního finančního výboru Ron Wyden z Oregonu a předseda senátního bankovního výboru Sherrod Brown z Ohia.

Microsoft má nového místopředsedu

Další novinkou ve společnosti je jmenování současného právního ředitele Brada Smithe do funkce místopředsedy Microsoftu. Smith je v Microsoftu již od roku 1993 a v roce 2002 se stal hlavním právním poradcem. V posledních letech Smith převzal ve společnosti dohled nad rozšiřujícím se seznamem politických, vládních i právních otázek, a to včetně vztahů se zahraničními vládami, jako je Čína a další agendu.

Smith, který se léta snažil řešit antimonopolní spory Microsoftu po celém světě, zatím pomáhal firmu odvrátit od nové vlny regulačních kontrol, které pronásledují konkurenty, jako je mateřská společnost Googlu Alphabet a Amazon.

Vyplatí se nákup akcií Microsoftu?

O potenciálu akcií softwarového giganta jsme nedávno podrobně psali v naší analýze. V kostce se dá říct, že čísla Microsoftu jsou skvělá, ale z dlouhodobého hlediska lze spekulovat, že se jedná o investiční bublinu. A ty jsou nevyzpytatelné a nikdo neumí predikovat, kdy prasknou. Aktuální výborný stav může trvat několik let, ale klidně jen pár měsíců.

Dnes nejčtenější

.