Zavřít reklamu

Na pondělí tohoto týdne nebude Facebook vzpomínat rád. Všechny jeho služby, tedy samotný Facebook, WhatsApp, Messenger a Instagram, včetně jeho interních komunikačních nástrojů totiž postihl globální 6hodinový výpadek. Radost z toho ovšem měla konkurenční messagingová platforma Telegram, která za těchto několik hodin získala rekordní počet nových uživatelů.

K Telegramu se podle jeho šéfa Pavla Durova během této doby připojilo 70 milionů nových uživatelů. Do svého konkurenta si přitom Durov nezapomněl rýpnout, když napsal: „Nezklameme vás, když tak učiní ostatní“.

Z výpadku služeb Facebooku netěžil významně jen Telegram, ale i Signal, který podle svých slov zaznamenal miliony nových uživatelů. Nárůst počtu uživatelů hlásily též Viber, Line a Kakao.Otázkou je, kolik z oněch 70 milionů nových uživatelů Telegramu se WhatsAppu nebo Messengeru vrátilo zpět v moment, kdy Facebook problém vyřešil. Mezi aplikacemi pro posílání zpráv není snadné přepínat, jestliže každý ve vašem okruhu používá tu samou. Mimochodem, za výpadkem služeb Facebooku stála poměrně banální chyba – chybná změna konfigurace v páteřních routerech (přesněji řečeno došlo k přerušení provozu mezi datacentry Facebooku).

Dnes nejčtenější

.