Zavřít reklamu

Globálně populární komunikační platforma WhatsApp poskytne uživatelům možnost šifrovat zálohy chatů, které se ukládají nešifrované na Google Drive (v případě iOS verze na iCloud). Nová funkce bude dostupná na všech trzích, kde je WhatsApp přítomen, a její vydávání začne zanedlouho.

Navzdory tomu, že všechny zprávy jsou ve WhatsAppu chráněny koncovým šifrováním, cloudové zálohy chatů nemají žádné šifrování. Ty již dlouho využívají bezpečnostní složky zemí po celém světě, aby se dostaly k datům podezřelých uživatelů. To se však nyní mění. „WhatsApp je první globální aplikací na posílání zpráv, která nabízí koncové šifrování zpráv a jejich záloh. Dosáhnout toho bylo skutečně velkým technickým oříškem, který vyžadoval zcela nový framework pro úložiště klíčů a cloudové úložiště napříč operačními systémy,“ uvedl šéf Facebooku Mark Zuckerberg v příspěvku oznamujícím novou funkci.

 

Vývojáři WhatsAppu podle zpráv vytvořili systém, který uživatelům platformy na zařízeních s Androidem a iOS umožňuje chránit jejich zálohy konverzací pomocí šifrování. Budou si moci vygenerovat 64znakový klíč, který zablokuje přístup k zálohám zpráv. Heslo si budou moci ukládat offline, do správce hesel či cloudového „záložního úložiště klíčů“, vyvinutého WhatsAppem. Pokud uživatel nebude chtít použít vygenerovaný klíč, bude si moci vytvořit vlastní heslo.

WhatsApp začne novou funkci vydávat již brzy (pravděpodobně ještě v září), přičemž její distribuce potrvá několik týdnů.

Dnes nejčtenější

.