Zavřít reklamu

Samsung zůstal v předposledním kvartálu letošního roku na evropském smartphonovém trhu jedničkou, jeho náskok se však snižuje a v budoucnu by jeho prvenství mohlo být ohroženo. Jeho podíl je nyní 30,4 %, což je meziročně o 16 % méně. Nebýt popularity ohebného telefonu Galaxy Z Flip 3 (zejména v západní Evropě), ztráta mohla být ještě větší. Informovala o tom analytická společnost Counterpoint Research.

Na druhém místě skončilo s podílem 23,6 % Xiaomi, které si meziročně polepšilo o 51 %. Za čínským technologickým gigantem skončil Apple, jehož podíl byl o 1,5 procentního bodu menší a který meziročně zaznamenal 24% růst.

Na první „mimomedailové“ pozici skončilo s podílem 10,1 % Oppo, jež z roku na rok „povyskočilo“ o 112 %. První pětku největších smartphonových výrobců na starém kontinentu uzavírá v poslední době velmi ambiciózní Realme, jehož podíl dosáhl 2,4 % a které si meziročně polepšilo o 160 %. Největším „evropským meziročním skokanem“ se stalo šesté Vivo, jehož podíl vzrostl o 238 % na 1,8 %.

Americkými sankcemi stále sužovaný Huawei nyní v Evropě figuruje až na 10. místě s podílem pouhých 0,5 %. Přitom ještě loni ve stejném období figuroval s podílem 8,1 % v první pětce. To, že jeho telefony nemohou mít vinou sankcí služby Googlu nebo čipsety s podporou 5G sítí, si nejen na starém kontinentu vybírá tvrdou daň.

Dnes nejčtenější

.