Zavřít reklamu

Qualcomm uvedl na scénu svůj nový vlajkový čipset s názvem Snapdragon 8 Gen1 (potvrdily se tak spekulace z poslední doby hovořící o tom, že se bude jmenovat právě takto a nikoli Snapdragon 898). V prvních telefonech by se měl objevit do konce letošního roku.

Snapdragon 8 Gen1 je prvním čipem Qualcommu vyráběným 4nm procesem. Procesor si zachovává tříclusterový design, jádra jsou však nyní postavená na architektuře ARMv9. Hlavním jádrem je zde Cortex-X2, které běží na frekvenci 3 GHz. Doplňují jej tři výkonná jádra Cortex-A710 s frekvencí 2,5 GHz a čtyři úsporná jádra Cortex-A510 s taktem 1,8 GHz. Qualcomm tvrdí, že nový procesor je o 20 % rychlejší než ten, který používá Snapdragon 888, a také až o 30 % úspornější.

Součástí čipsetu je nové GPU Adreno 730, které slibuje o 30 % vyšší výkon než grafický čip v Snapdragonu 888 a až 25% energetickou úsporu. GPU se chlubí několika funkcemi zaměřenými na hráče – jednou z nich je Adreno Frame Motion Engine, který čipu umožňuje renderovat hru ve dvojnásobném počtu snímků za sekundu při použití stejného množství energie. Případně dokáže udržet fps stejné při poloviční spotřebě „šťávy“. Další funkcí je podpora desktopového volumetrického renderování. Volumetrické osvětlení se používá pro působivé světelné efekty včetně efektu zvaného God rays, který mají dnes level designéři tolik v oblibě. GPU kromě toho podporuje dnes patrně nejpokročilejší engine Unreal Engine 5

Snapdragon 8 Gen1 se také chlubí 18bitovým obrazovým procesorem Snapdragon Sight, který dokáře zachytit 4000x více dat než jeho 14bitoví předchůdci, podporou až 200MPx fotoaparátu a možností natáčet videa v rozlišení až 8K při 30 fps a s HDR. Je tu také režim Mega Low Light, kdy snímač pořídí najednou 30 snímků a nejlepší části spojí do jednoho, výsledkem čehož mají být jasnější, čistší a barevnější fotografie za horších světelných podmínek.

Pokud jde o displej, čipset podporuje maximální rozlišení 4K při obnovovací frekvenci 60 Hz nebo QHD+ při frekvenci 144 Hz a 10bitovou barevnou hloubku. Nechybí ani podpora standardu HDR10+.

Snapdragon 8 Gen1 disponuje integrovaným modemem Snapdragon X65, který samozřejmě podporuje sítě 5.generace a který podporuje jak pásmo sub-6GHz, tak pásmo milimetrových vlny (mmWave). Modem umožňuje stahovat data rychlostí až 10 GB/s. Podporovány jsou též nové standardy Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.2. Za zmínku také stojí technologie Snapdragon Sound, která umožňuje mimo jiné bezdrátové bezztrátové streamování hudby v 16bitové kvalitě při 44,1 kHz (tedy v CD kvalitě).

V neposlední řadě se čip jako vůbec první Snapdragon pyšní modulem TME (Trust Management Engine pro zvýšenou bezpečnost a je první mobilní platformou na světě podporující funkci Android Ready SE, což je nový standard pro digitální klíče od auta, řidičské průkazy atd.

První vlajkové smartphony poháněné Snapdragonem 8 Gen1 by se měly na scéně objevit ještě v tomto roce. Jedním z nich bude podle všeho Xiaomi 12.

Dnes nejčtenější

.