Zavřít reklamu

Každý rok se Qualcomm snaží se svým čipem Snapdragon zvyšovat laťku. Každý rok je jeho vrcholný čip volbou pro většinu špičkových smartphonů s Androidem. Rozhodně ale není jediný, který se na tomto poli trhu snaží uspět. Samozřejmě je zde také Exynos Samsungu a další výrobci. Lídr je ale jen jeden. 

Je zde ještě MediaTek s Dimensity a Huawei HiSilicon s čipsety Kirin. Samsung vyrábí čipy Exynos střední třídy i ty pro své vlajkové lodě, přičemž jeho špičkový SoC (systém on chip, systém na čipu) vždy soutěží s nejnovější čipovou sadou Qualcomm Snapdragon, nebo se o to alespoň snaží. Není žádným tajemstvím, že Exynosy nedokážou své konkurenty v podobě Snapdragonů zastínit. Po celá léta se Samsung snažil vyrábět vlastní CPU jádra, aby dal čipsetům Exynos výhodu. Jenže tento boj se společnosti vyhrát nepovedlo.

Qualcommlogo

Proto byl Exynos 990 posledním SoC s vlastními jádry společnosti Samsung. Říci, že ve srovnání se svým protějškem od Qualcommu, tedy Snapdragonem 865, nedosahoval dostatečného výkonu, by bylo hodně jemné označení. Společnost totiž byla za nedostatky Exynosu 990 silně kritizována, a to natolik, že dokonce musela vydat prohlášení, které v podstatě ospravedlňovalo existenci samotné čipové sady.

Spása jménem AMD 

To samozřejmě byla poslední kapka, a proto se Samsung vzdal vývoje vlastního jádra CPU. Čipová sada Exynos 2100, která pohání řadu Galaxy S21, má už licencovaná CPU ARM jádra, podobně jako její protějšek Snapdragon 888. Určitě to snížilo výkonnostní rozdíl mezi konkurenčními čipovými sadami, a to i když je produkt Qualcommu stále lepší. 

Mnozí vyzvali samotný Samsung, aby se svého projektu Exynos úplně vzdal, alespoň tedy ve svých vlajkových smartphonech. Jenže to jednoduše nemůže. Samsung se své Exynosy snaží prodat i jiným výrobcům, a kdyby je neosadil ve svých vlajkových lodích, vypadalo by to, že společnost za samotným produktem nestojí. Špičkové čipové sady Exynos jsou pro společnost Samsung také způsobem, jak prodat svou technologii polovodičových procesů společnostem, které potřebují vyrábět čipy, ale nemají vlastní slévárny.

samsung logo

Vzhledem k tomu, že společnost ukončila svůj program vývoje vlastních GPU, Samsung v roce 2019 oznámil, že do svých mobilních procesorů integruje grafiku AMD Radeon. To byla velká událost i vzhledem k tomu, že uživatelé požadují od svých smartphonů větší výkon grafického zpracování než kdykoli předtím. Toto spojení se seriózním výrobcem by tedy mohlo poskytnout Exynosu velkou výhodu oproti konkurenci. A proto se také očekává, že právě zpožděný Exynos 2200 bude první čipovou sadou společnosti Samsung s grafickým procesorem AMD Radeon.

Následky zpoždění jsou zásadní 

Samsung již dříve uvedl, že Exynos 2200 představí 11. ledna 2022. Společnost však samotné uvedení na trh nakonec odložila s tím, že se tak stane při představení nového smartphonu. Může se jednat o řadu Galaxy S22, kterou očekáváme na začátku února, ale také nemusí. Pokud se tak nakonec stane, znamenalo by to, že všechny varianty řady Galaxy S22 vydané po celém světě budou mít čipset Snapdragon 8 Gen 1. A to by byla těžká rána pro zatím nenaplněné sny společnosti Samsung o včasném uvedení jednoho ze svých nejvýkonnějších čipsetů.

Pokud se Exynos 2200 opozdí až příliš dlouho, hrozí, že bude zastíněn jakýmikoliv úpravami, které by Qualcomm mohl provést na Snapdragonu 8 Gen 1 v druhé polovině letošního roku. Ať už tedy fanoušci Samsungu jste, nebo ne, ale fandíte moderním technologiím, je skutečně důležité, aby Samsung svůj Exynos 2200 představil co nejdříve a ideálně jej osadil už právě do řady Galaxy S22. Je zde totiž důležité dosáhnout alespoň částečného úspěchu, jinak bude Qualcomm prakticky neohrožen, což může znamenat i zpomalení tlaku na inovace čipů. 

Dnes nejčtenější

.