Zavřít reklamu

Online obchod s aplikacemi Google Play nabízí neuvěřitelné množství nejrůznějších titulů od her přes utility až po více či méně bizarní aplikace. Velké popularitě se zejména zkraje roku těší nejrůznější fitness aplikace, které řada lidí začne hned v lednu využívat v naději, že do léta získají fantastickou formu. Namísto kil vás ale tyto aplikace mohou zbavit vašich financí.

Některé z fitness aplikací zpočátku slibovaly zákazníkům odměny za aktivitu, uživatelé však poté nemohli odměny čerpat a ocitli se v nekonečném koloběhu reklam. Kromě toho se ukázalo, že aplikace také získávaly přístup k citlivým údajům z telefonů uživatelů. Tyto aplikace se ale zároveň mohly v App Storu pochlubit opravdu vysokým hodnocením, a dohromady dosahovaly desítek milionů stažení.

Podvodné fitness aplikace, které byste měli smazat ze svého smartphonu

  • LuckyStep – krokoměr, který umožňuje uživatelům proměnit ušlé kroky ve virtuální měnu. Kromě slíbených odměn ale aplikace naservírovala uživatelům pouze reklamy.
  • WalkingJoy – fitness aplikace, která slibovala uživatelům získání losů za fyzickou aktivitu. Virtuální losy mohli uživatelé uplatnit v kole štěstí. Jediné, čeho se ale dočkali, byla záplava reklam.
  • Lucky Habit – aplikace pro sledování zdraví a pohybové aktivity. Za splnění cílů získávali uživatelé virtuální mince, (ne)překvapivě se dočkali ale pouze obrovského množství reklam.

Kromě těchto tří aplikací jsou uživatelé dále varováni před aplikacemi Happy Step, King Blitz, Lucky Clover, Lux Fruits Game, Jewel Sea, Unlimited Score, Seven Golden Wolf Blackjack, Reflector a Golden Hunt. Ve většině případů se jedná o casinové aplikace nebo simulátory herních automatů. V souvislosti s těmito aplikacemi jsou uživatelé vyzýváni ke zvláštní opatrnosti, co se týče sdělování citlivých údajů nebo detailů k platebním kartám.

Kontroverzní aplikací je také TikTok:

Podvodných a nebezpečných aplikací jsou v Google Play Store bohužel stovky, a řadí se mezi ně i tituly, které jsou běžně vnímány jako neškodné. Jako zástupce těchto zdánlivě neškodných aplikací je často prezentován třeba TikTok, který má sice daleko do spamové nebo podvodné aplikace, je ale kontroverzní z hlediska některého obsahu i ze způsobu, jakým nakládá s daty uživatelů.

Dnes nejčtenější

.