Zavřít reklamu

Oppo na MWC 2023 ukázalo svůj první bezbateriový tracker založený na technologii nulové spotřeby. Zařízení „sbírá“ rádiové vlny a další zdroje z okolí, aby napájelo vlastní funkce a komunikovalo bez baterií. Přístroje s nulovou spotřebou energie mohou využívat okolní rádiové signály vysílané ze zdrojů, jako jsou televizní a rádiové věže FM, mobilní sítě a přístupové body WiFi jako zdroj energie. Zároveň jsou schopny okolní rádiové signály modulovat a vysílat vlastní informace směrem ven.

AirTag 1
Takto vypadá AirTag od Applu

V blízké budoucnosti lze očekávat, že zařízení internetu věcí (IoT) budou schopna sklízet energii přímo ze signálů Bluetooth, WiFi a mobilních telefonů, což povede k jejich menším rozměrům, lepší odolnosti a nižším nákladům.

Prototyp Zero-Power Tag vypadá jako plastový obdélník s čipem uvnitř, ale Oppo tvrdí, že finální verze by mohla mít například podobu nálepky, kterou lze aplikovat prakticky kamkoli. V takové formě by bylo možné tag použít třeba pro sledování ohrožených druhů ptáků a k poučení se o jejich migračních zvycích.

S inovativními nápady typu Oppo Zero-Power Tag se dostáváme o krok blíže situaci, kdy nebude nutné zaplavovat svět milióny znečišťujících baterií.

Dnes nejčtenější

.