Zavřít reklamu

O víkendu se na Redditu objevilo vlákno, které by mohlo dostat Samsung do nepříjemné situace. V příspěvku je uvedeno, že společnost klame zákazníky falešnými snímky měsíce pořízenými pomocí funkce 100x Space Zoom.

Samsung Space Zoom představil společně s Galaxy S20 Ultra. Od té doby ho společnost nabízí coby skvělý nástroj pro zachycení obrázků Měsíce. Je třeba říci, že Samsung vždy tvrdil, že k vylepšení těchto snímků se 100x digitálním zoomem používá umělou inteligenci. Článek SamMobile již v roce 2021 označil tuto funkci za trik a hovořil, o překrývání texturami získanými z obrázků Měsíce s mnohem vyšším rozlišením na záběrech, které jsou pomocí Space Zoom pořízeny.

Podobné názory teď přináší i zmíněné vlákno na Redditu. Z testování, které uživatel provedl se zdá, že Samsung používá umělou inteligenci k přidávání prvků, jako jsou krátery a další detaily na snímky měsíce, které by jinak byly rozmazané. Nejedná se prý o dodatečné zpracování pro vylepšení detailů v původním obrázku, ale o sofistikovanou funkcionalitu, za kterou stojí bezpočet snímků Měsíce.

Jde tedy skutečně o klamavou reklamu? Příspěvek v tom spatřuje ze strany Samsungu přinejmenším zavádějící marketingovou praktiku. Redditor odkazuje na článek MSPower, kde společnost uvádí, že Space Zoom 100x na Galaxy S21 Ultra zachytí sadu snímků v řádu sekund a pomocí AI doladí detaily.

1520_794_Samsung_Galaxy_S21_Ultra

Samsung v příspěvku MSPower dále vysvětluje fakta o Space Zoom s tím, že umělá inteligence začne nejprve detekcí scény v náhledu tím, že ji otestuje na modelu založeném na stovkách tisíc obrázků a jakmile fotoaparát identifikuje obraz jako konkrétní scénu, například Měsíc, nabídne možnost vylepšení detailů snížením rozmazání a šumu. Kvalita výsledné fotografie je pak připsána dodatečnému zpracování více snímků na bázi AI, ke kterému dochází při pořizování fotografie.

Zatímco Samsung má poměrně jasno v používání hlubokého učení AI k poskytování vysoce kvalitních snímků měsíce, někteří uživatelé Reeditu jsou pobouřeni, pokud jde o přidávání textur a detailů tam, kde žádné nejsou. Podobnému nařčení čelil před nedávnem také Huawei, když jasně nezveřejnil, jak reálně funguje jeho Moon Mode.

Samsung prozatím nijak nereagoval a není tedy jasné, zda jde skutečně o nekorektnost ze strany společnosti nebo jen nevyjasnění toho, co stojí za výstupy umělé inteligence. Uvidíme tedy, zda budoucnost vnese do situace více světla.

Dnes nejčtenější

.