Zavřít reklamu

Všichni doufáme, že nás to nikdy nepotká, ale když už se tak stane, nastupuje panika a rychlé uchýlení se k hledání na internetu. Ztráta drahocenných vzpomínek v podobě digitálních fotografií, videí nebo i audiosouborů není rozhodně příjemný zážitek. Stoprocentní přitom není žádné médium, takže bez zálohování je docela pravděpodobné, že se s něčím podobným dříve nebo později setkáme. Naštěstí existují způsoby, jak si v takových případech poradit. Jedním z nich je Stellar Photo Recovery. Účelem tohoto softwaru je zachránit váš čas a mnohdy takřka beznadějné úsilí a poskytnout vám obnovu smazaných nebo nečitelných souborů z vašich médií, ať už jsou jimi HDD, SSD, SD karty nebo nejrůznější typy externích úložišť. Narozdíl od některých konkurenčních řešení Stellar Photo Recovery dokáže pracovat i s disky, které byly šifrovány.

Tento užitečný nástroj je k dispozici jak pro macOS, tak i pro Microsoft Windows, přičemž disponuje velmi přehledným a jednoduchým rozhraním, takže nebudete mít problém se v něm zorientovat. Majitelé Maců mohou počítat s podporou Apple čipů M1 i M2, i když software poběží hladce i na starších počítačích na bázi Intelu.

S čím vším si Stellar Photo Recovery poradí?

Podpora souborů, se kterými je schopen Stellar Photo Recovery pracovat je opravdu pestrá. Pokud jde o fotografie, dokáže software číst RAW formáty všech významných výrobců, ať je to Sony, Canon, Nikon, Fuji, Olympus a mnoho dalších a chybět nesmí ani formáty HEIC a HEVC, se kterými se setkáváme u iPhonů a iPadů.

Těm, kteří holdují spíše audiovizuálním záznamům Stellar Photo Recovery nabídne zmrtvýchvstání MTS, M4V, MP4 nebo MOV, ale také klasických typů jako je MKV, AVI nebo Divx a to je pouze zlomek seznamu. Zkrátka nepřijdou ani fanoušci audia. U zvukových záznamů lze počítat s podporou WAV, MP3, AAC, AIFF, AU nebo třeba OGG.

Jak se Stellar Photo Recovery používá?

Postup je velmi jednoduchý. Software vás provádí procesem krok za krokem, takže stačí následovat jeho instrukce. Na počátku budete vyzváni k volbě jednotky, ze které chcete soubory obnovit. Znáte-li konkrétní adresář, kde by se požadovaný obsah měl nacházet, můžete v dalším kroku vybrat přímo jej a zkrátit tak rozsah a časovou náročnost průzkumu. Poté stačí kliknout na Scan a software se pustí do práce. Za předpokladu, že vybrané umístění bude výrazněji poškozeno a v důsledku toho nebude výčet obnovitelných položek kompletní, můžete přikročit k hloubkovému skenování. V tom případě, zejména půjde-li o média s větší kapacitou, je třeba počítat s delší časovou náročností, ovšem software se pokusí obnovit mediální data do posledního bitu. V případě potřeby lze skenování přerušit, uložit jeho průběh a později na něj navázat.

Po dokončení procesu skenování vám Stellar Photo Recovery zprostředkuje náhled souborů, jež mohou být obnoveny a jediné co zbývá je stisknout tlačítko Recover a následně zachráněná data uložit třeba na pevný disk počítače.

Kolik to stojí?

Aktivace Stellar Photo Recovery probíhá velmi rychle, pomocí e-mailu, přičemž postavena je na principu ročního předplatného, u něhož máte na výběr ze 3 úrovní vybavenosti. První variantu Standard získáte za 1339 Kč včetně DPH, to je zhruba 112 Kč měsíčně, což v porovnání s možnou ztrátou drahocenných vzpomínek nebo pracovních souborů není cena nijak neúměrná. Součástí tohoto typu licence jsou nástroje pro obnovu fotografií z poškozených, formátovaných nebo jakkoli špatně čitelných disků, zmíněná podpora RAW formátů i čtení šifrovaných jednotek. S licencí Profesional přibyde do výbavy možnost opravy závažně poškozených snímků typu jpeg, tiff, HEIC nebo RAW do původního stavu a schopnost extrahovat miniatury. Nejvyšší úroveň Premium k tomu všemu přidává ještě i nástroje pro obnovu video souborů MOV, MP4, M4V, 3G2, 3GP, AVI, AVCHD a další a u těch těžce poškozených eventualitu jejich souběžného zpracování.

WEB Stellar Photo Recovery Software screen 1

Pokud vás Stellar Photo Recovery oslovil, pak jistě uvítáte proces nákupu v češtině na webu výrobce, technickou podporu 24 hodin denně 5 dní v týdnu nebo 30 denní garanci vrácení peněz, pakliže dojdete k závěru, že software nesplnil vaše očekávání. Za zmínku stojí i to, že na webu www.stellarinfo.com najdete i další nástroje pro obnovení dat různého druhu, včetně těch ve vašem iPhonu nebo iPadu.

Dnes nejčtenější

.