Zavřít reklamu

Svět technologií nepřestává překvapovat, zvláště když se výrobci telefonů rozhodnou fušovat do zcela jiného odvětví. A to je přesně to, co udělá Xiaomi, tedy přední čínský výrobce telefonů. Podle posledních zpráv je totiž společnost téměř připravena představit svůj úplně první elektromobil a dokonce dostáváme informace o baterii a cenách.

Tento elektrický sedan s kódovým označením Modena (nenechte se zmást italským městem, všechno zde bude čínské) je zlatou vstupenkou Xiaomi do světa EV. Ambiciózní projekt přichází dva roky poté, co technologický gigant oznámil své ambice ohledně elektromobilů, a zprávy místních médií naznačují, že by výrobce telefonů mohl tento vůz odhalit už v říjnu spolu se svou další vlajkovou lodí smartphonu – velmi očekávaným Xiaomi 14 (tedy alespoň an čínském ttrhu).

Člověk by si myslel, že přechod od výroby telefonů k výrobě aut zabere značné množství času. Zprávy z Pekingu však zmiňují, že značka je již ve fázi zkušební výroby v továrně v průmyslovém parku Daxing a vyrábí již na 50 prototypů týdně. Předpokládá se, že vůz bude mít ternární (NMC) baterii o kapacitě 101 kWh , která poskytne verzi s dlouhým dojezdem, a která dokáže ujet neuvěřitelných 800 km na jedno nabití. Tato baterie váží asi 642 kg. Pro ty, kteří jsou více technicky zdatní, jeho energetická hustota činí 157 Wh/kg a podporuje nabíjení 800 V DC. Cena by měla být cca 25 tisíc EUR (620 tisíc Kč).

Dnes nejčtenější

.