Zavřít reklamu

Telefony Huawei nemohou již po několik let oficiálně nabízet aplikace Google. Nyní jsou ale jejich uživatelé, kteří si na svá zařízení ručně nainstalovali oficiální aplikaci Googlu, varováni, že se jedná o virus.

Jak zdůrazňuje Stack Diary a jak je ukázáno i v několika vláknech na Redditu a také na fórech Googlu, chytré telefony Huawei v současné době uživatelům říkají, že aplikace Google, pokud je nainstalována, je virus. Huawei konkrétně označuje aplikaci za virus „TrojanSMS-PA“ s tím, že aplikace „je infikována“. Občas se objeví i varování, které uživateli dává zprávu o tom, že aplikace „představuje vysoké riziko“. Doporučení je samozřejmé: uživatelé by měli aplikaci okamžitě smazat.

Logicky se ale není čeho bát, protože aplikace virem není. Nejpravděpodobnějším vysvětlením je, že softwaru Huawei nesprávně identifikoval aplikaci jako trojského koně. Ostatně produkt Google, a to Play Protect, udělal v podstatě to stejné s aplikacemi Samsungu. Neočekává se, že se Google k situaci nějak vyjádří, protože jeho tituly by se na Huawei neměly vůbec objeví. A nedá se ani čekat, že k tomu nějak přistoupí Huawei. To by sice aplikace Googlu rádo (stejně jako 5G), ale má kvůli sankcím jednoduše smůlu.

Dnes nejčtenější

.