Zavřít reklamu

Výrobci mobilů se nejčastěji zaměřují především na vylepšení procesorů, rychlost uživatelského používání a co nejlepší a nejkvalitnější fotoaparáty. Rychlost nabíjení skrze bezdrátové nabíjení je však už několik let u největších značek stejné. Apple, Samsung ani Google se na tuto funkcionalitu nezaměřují, což značí mírnou díru na trhu, kterou ihned zaplnilo několik dalších značek (jako například Xiaomi, Oppo, Vivo nebo Huawei)

Výkon bezdrátového nabíjení u nejnovějších modelů iPhone 15 a Samsung Galaxy S24 dosahuje na 15 W a plné nabití tak trvá déle, než klasický uživatel očekává (až 2 hodiny). Ačkoliv je výkon nabíjení u nejnovějšího modelu Pixel 8 od Googlu až 23 wattů, plné nabití trvá stejný čas jako u dvou zmíněných modelů předtím. Na druhou stranu nejnovější modely od Huawei, Xiaomi nebo například Vivo se pyšní výkonem rychlého nabíjení, které dosahuje až na 50 wattů.

Níže je seznam nejnovějších modelů a jejich rychlost nabíjení skrze bezdrátové nabíječky:

Snímek obrazovky 2024-03-12 194810

Absolutním vítězem se pro rok 2024 stává Magic 6 Pro od Honoru, který díky svým 66 wattům dokáže nabít mobil skrze bezdrátové nabíjení za neuvěřitelných 40 minut. Je nutno zmínit, že existují také telefony s rychlejším nabíjením, ty jsou však omezené pro určité trhy a do tabulky tak nepatří. Dobrou zprávou je, že v letošním roce 2024 budou všechny vlajkové mobily obsahovat možnost bezdrátového nabíjení.

Důvodem nízké výkonnosti u telefonů značky Apple a Samsung by dle všeho měl být strach. Při rychlejším bezdrátovém nabíjení je totiž nutno mít pokročilejší chladící systémy či složitější nabíječku s alespoň nějakým druhem chlazení, což právě tyto dvě značky nechtějí riskovat.

Dnes nejčtenější

.