Zavřít reklamu

V roce 2020 bylo otevřeno téma anonymního okna v internetovém prohlížeči Google Chrome, přičemž byla na společnost podaná hromadná žaloba. V žalobě bylo uvedeno, že anonymní režim plně nechrání uživatele před internetovým sledováním, přičemž se tento spor vedl až do roku 2023, kdy Google souhlasil s urovnáním sporu. Díky tomuto kroku nemusela jít žaloba dále než k soudu, v roce 2024 se však na povrch dostávají další podrobnosti ohledně tohoto sporu.

V roce 2023 Google souhlasil konkrétně se zničením více než miliardy datových bodů, které obsahovaly nevhodné shromažďování dat od lidí používající tento anonymní režim. Zároveň prý tento režim měl tato data postupně aktualizovat. Google by měl také pro následujících 5 let nastavit výchozí nastavení, které by mělo v anonymním režimu blokovat soubory třetích stran (cookie). Uživatelům se také nelíbil fakt, že data z anonymního režimu Google přidružoval k přihlášeným uživatelským profilům ve veřejném režimu.

Úvodní obrazovka, kterou uvidíte při otevření anonymního režimu však uživatele varuje, že inkognito neznamená neviditelný!“ ohajovala se společnosti před soudem, soudkyně však nesouhlasila s tímto názorem společnosti. Ačkoliv bylo společností Google odsouhlaseno urovnání, proces stále neskončil a finální verdikt má v tomto případu soudkyně. Momentálně uživatelé podávají žaloby na společnost jednotlivě, stále z důvodu narušování soukromí.

Dnes nejčtenější

.