Zavřít reklamu

Nevyžádané hovory jsou jedny z těch nejnebezpečnějších, které můžete zvednout. Veškeré informace, které během těchto hovorů o sobě prozradíte, mohou vést k phishingu či krádeže identity. Pokud se však uživatel zařízení s operačním systémem Android rozhodne, že hovory obdržet nechce, může si je jednoduše vypnout v nastavení.

Jak se vůbec k Vašemu číslu dostanou?

Mezi nejčastější způsoby, kterými se Vaše číslo dostane do oběhu těchto „spammerů“, patří například: falešné charitativní organizace, získávání darů, sponzorování soutěží nebo nabízení darů (také v podobě mobilního hovoru). Dalším ze způsobu je například získání Vašich údajů od firem, které byly nějakým způsobem napadené či samy nabízejí veřejnou identifikaci. Telemarketéři také například kupují seznamy čísel od služeb třetích stran.

Jak zablokovat nevyžádané hovory?

Ačkoliv se dají stáhnout aplikace třetích stran, které hovory dokáží zablokovat, doporučuje se využívat vestavěná funkce přímo ve Vašem mobilním zařízení. Funkce se dá jednoduše zapnout podle následujícího návodu v nastavení:

  1. Otevřete aplikaci „Telefon“
  2. Stiskněte tři tečky v pravém horním rohu
  3. Stiskněte „Nastavení“
  4. Stiskněte „ID Volajícího a spam“
  5. Stiskněte „Filtrovat nevyžádané hovory“ což automaticky bude nevyžádané hovory blokovat

Dávejte však pozor, zapnutí funkce není dokonalé a může vést například k blokování doručovatelů jídla či balíčků. Zároveň můžete přijít o hovory s vedoucími pracovníky či podobně. Pokud by tento problém nastal, vypněte stejnými kroky tuto funkci a zapněte „Zobrazit ID volajícího a spamu“, čímž zapnete užitečné informace ohledně volajícího včetně varování, že by se mohlo jednat o nevyžádaný hovor.

Nevyžádané hovory lze blokovat i ručně

Většina nevyžádaných hovorů pochází z automaticky vygenerovaných čísel a zapnutí funkce vysvětlené výše se tedy vyplatí. Pokud však dostáváte nevyžádané hovory od stejné osoby, lze si jej zablokovat také ručně dle následujícího návodu:

  1. Otevřete aplikaci „Telefon“
  2. Podržte dlouze na čísle, které chcete zablokovat
  3. Jakmile se otevře nabídka, stiskněte „Blokovat/nahlásit nevyžádanou poštu“
  4. Stiskněte „Blokovat“

Dnes nejčtenější

.