Zavřít reklamu

Umělá inteligence je v poslední době velmi atraktivním tématem. Existuje spousta oblastí a oborů, ve kterých je tato technologie využitelná, a neustále přibývají nové věci, které AI zvládá. Nyní se ukazuje, že umělá inteligence dokáže být nejenom prospěšná, ale v určitých případech dokáže také škodit.

Nový phishingový podvod na síti LinkedIn je možná vůbec prvním phishingovým podvodem, který vytvořila umělá inteligence. Samozřejmě to není tak, že by existovala nějaká tajemná, zákeřná umělá inteligence, která by se snažila podvést uživatele a přimět je, aby jí poskytli své údaje. Stejně jako u jiných podvodů stojí i u zrodu tohoto scamu člověk z masa a kostí. Kroky, které mají vést k okradení oběti, nicméně byly vygenerovány pomocí umělé inteligence.

Zřejmě první phishingový podvod vytvořený umělou inteligencí nedávno odhalili výzkumní pracovníci společnosti SafeGuard Security. Jednalo se o reklamu, která se tvářila, že dokáže firmám zajistit uzavírání více smluv. Obrázek v reklamě byl podle všeho vytvořený za pomoci umělé inteligence, o čemž mimo jiné svědčí série barevných čtverečků v pravém dolním rohu obrázku, charakteristická pro obrázky vytvořené přes službu Dall.E. Reklamu zveřejnil prázdný LinkedIn profil s velmi vágním názvem Sales Intelligence. Z profilu pro změnu vedl odkaz na obchod se šperky na platformě Amazon, reklama samotná pak odkazovala na stránky, na kterých bylo zapotřebí zadat osobní informace, které následně byly využité pro účely phishingu. Phishing vytvoření umělou inteligencí je nicméně phishing jako kterýkoliv jiný, a při dodržování zásad bezpečnosti na internetu se není čeho obávat.

Dnes nejčtenější

.