Zavřít reklamu

Společnost Google pomalu ale jistě chystá spuštění svého vlastního AI nástroje s názvem Bard pro širokou veřejnost. V souvislosti s těmito přípravami vyzývá své zaměstnance k tomu, aby pomohli s tréninkem Barda tím, že budou přepisovat jeho špatné odpovědi.

Server CNBC tento týden informoval o tom, že viceprezident společnosti Google pro vyhledávání Prabhakar Raghavan rozeslal začátkem tohoto týdne zaměstnancům e-mail s žádostí o pomoc při tréninku Barda opravováním nesprávných nebo špatných odpovědí. Zmíněná e-mailová zpráva obsahovala kromě jiného instrukce ohledně toho, co by zaměstnanci měli a naopak neměli dělat, jakým způsobem mají Barda v případě špatných odpovědí opravovat a další detaily a instrukce. V e-mailu rovněž stálo, že uživatelé budou za dostatečnou aktivitu na poli oprav odměněni „odznakem Moma“ na svých interních zaměstnaneckých profilech.

Dokument s instrukcemi například po zaměstnancích požaduje, aby komunikovali s Bardem a pomohli tak otestovat jeho kapacitu. Komunikace ze strany zaměstnanců má také urychlit školení modelu. U témat, kterým zaměstnanci „dobře rozumí“, dokument požaduje, aby zaměstnanci přepsali odpovědi, které jsou nesprávné. Odpovědi by podle instrukcí měly být zdvořilé a nenucené, a měly by se nést v nezaujatém, neutrálním tónu. Odpovědi mají také být vždy formulovány v první osobě, neměly by být stereotypní a „neměly by vytvářet domněnky na základě rasy, národnosti, pohlaví, věku, náboženství, sexuální orientace, politické ideologie, místa bydliště nebo podobných kategorií“. Nástroje umělé inteligence se zejména po rozmachu ChatGPT těší velké popularitě, často se ale potýkají s řadou problémů a nedokonalostí. Bard od Googlu nebyl v tomto směru výjimkou, proto se firma rozhodla přikročit k důkladnější kontrole ze strany zaměstnanců.

Dnes nejčtenější

.