Zavřít reklamu

Samsung Galaxy Note 4 recenziaSamsung Galaxy Note 4 je rozhodne prémiovým zariadením, pokiaľ ide o dizajn. Dnes už tradičná imitácia kože na zadnej strane telefónu je istým spôsobom vizitkou Samsungu a jeho dizajnérskeho tímu, ktorý prešiel výraznými zmenami. Tento rok však bol dizajn pozmenený ešte viac a okrem toho, že zadný kryt bol mierne upravený, do hry sa pridal aj hliník, ktorý sa nachádza na bokoch zariadenia. Prečo sa ale Samsung rozhodol upustiť od „šitia“, aké sme mohli vidieť na zadnej strane Galaxy Note 3? A prečo sa Samsung rozhodol skombinovať plast s hliníkovým bočným rámom? Na to už odpovedá Samsung.

Telefóny Samsung Galaxy Note boli navrhované vždy tak, aby kombinovali digitálny a analógový svet. Kým digitálnu stránku má na starosti softvér, funkcie a pokročilý hardvér, analógovú stránku má na starosti pero S Pen, vďaka ktorému ponúka Galaxy Note 4 špecifickú užívateľskú skúsenosť pri písaní textu na obrazovke. Pero S Pen prešlo výraznou zmenou oproti predošlému modelu a teraz pôsobí pero prirodzenejšie. Hlavným cieľom pri navrhovaní nového S Pen bolo jeho držanie v ruke. Dizajnéri však nemohli spraviť hrubšie pero, museli myslieť aj na tenkosť Note 4 a preto sa na pere nachádzajú jemné vzory, ktoré ho umožňujiú lepšie držať v ruke, pretože sa už toľko nešmýka a tým pádom je použiteľnejšie. Okrem toho sa dizajnéri zamerali aj na zážitok a Samsung obohatil pocit z držania S Pen novými virtuálnymi perami a preto sa na Note 4 nachádza napríklad kaligrafické pero. Celkovú skúsenosť potom podporuje aj dizajn špičky pera. Dizajnéri chceli čo najdôveryhodnejšie imitovať tradičné pero a preto skúšali použiť viacero materiálov, ktoré by tvorili špičku S Pen. Čerešničkou na torte je, že je S Pen dvakrát citlivejšie a vie rozpoznať naklonenie, čo sa odrazí aj na hrúbke písaného textu.

Samsung Galaxy Note 4

Navyše, na vývoji Galaxy Note 4 sa podieľala aj spoločnosť Montblanc, ktorá nesie tradíciu v luxusných písacích potrebách už od roku 1906. Na Note 4 sa podieľali aj dizajnéri tejto firmy, ktorí v spolupráci so Samsungom chceli toto dôležité posolstvo preniesť aj do digitálneho sveta – predsa len, ťukanie do obrazovky nedokáže nahradiť ten pocit, keď sa pero dotýka papiera (alebo v tomto prípade, displeja). Aby sa Samsung poďakoval Montblancu, vrámci spolupráce dvojica vyvinula exkluzívne perá Montblanc pre Galaxy Note 4, ktoré okrem zvýšenia elegancie telefónu prinesú exkluzívne wallpapery a efekty pri odblokovaní.

Už minuloročná generácia Galaxy Note pôsobila celkom elegantným dojmom, aj keď bol skoro celý telefón z plastu. Na druhú stranu, jeho zadnú stranu tvorila imitácia kože, ktorá pôsobila trochu tradičným dojmom kvôli tomu, že sa na jej okraji nachádzalo šitie. Galaxy Note 4 sa však tohto prvku zbavil a ponúka už len čistú imitáciu kože, ktorá pôsobí veľmi podobne ako tá na Galaxy Tab 3 Lite alebo na Galaxy Tab 4. Dôvodom je, že tento rok stavali dizajnéri na inom koncepte, než minulý rok. Zatiaľ čo u tretieho Galaxy Note sa Samsung zameral na klasický dojem, u Galaxy Note 4 sa dizajnéri pokúsili preniesť do popredia moderný vzhľad skombinovaný s mestskou atmosférou. Výsledkom je jednoduchší dizajn s menším počtom dekoratívnych prvkov, skombinovaný s hliníkovým rámom. Tento rámček však nie je úplne rovný a ľudia môžu vidieť, že Samsung zúžil bočné časti s použitím diamantu. Ako vraví, čistý, rovný hliníkový rámček by nebol príliš zaujímavý.

Samsung Galaxy Note 4

Koncept spojenia analógového a digitálneho sveta sa odrazil aj na ďalšom zariadení, ktorým je Samsung Galaxy Note Edge. Novinka ponúka bočný displej na pravom boku zariadenia, ktorý robí z telefónu celkom futuristické zariadenie. Viacero ľudí zaujímalo, prečo sa displej nachádza práve na pravom boku a nie na ľavom a na to si Samsung tiež pripravil odpoveď. Samsung totiž chcel dodať opäť taký ten pocit prirodzeného používania a Galaxy Note Edge je prakticky tak veľký ako menšia knižka. A pretože väčšina ľudí otáča strany zprava doľava, padla voľba práve na pravú stranu. Čítanie kníh pre zmenu prebieha zľava doprava a preto bolo treba, aby ľavú stranu tvoril výhradne hlavný displej, ktorý by nebol rušený bočným displejom na ľavej strane.

Bočný zakrivený displej je kapitolou sám o sebe a to z dôvodu, že je zakrivený. Vyvinúť správne zaklonený displej bolo celkom náročné, pretože bolo treba počítať s držaním telefónu v ruke, bolo treba zdôrazniť, že je displej zakrivený a za tretie, bolo treba navrhúť displej tak, aby užívatelia mohli stlačiť tlačidlá na ňom len vtedy, keď sa ich dotknú svojimi prstami a nie napríklad dlaňou. Na tomto displeji sa potom nachádza nové prostredie označené ako Revolving UX, ktoré umožňuje listovať medzi rôznymi stránkami s funkciami, ktoré sa na tomto bočnom displeji nachádzajú. Názov vychádza z otáčavých dverí a skutočnosť, že ľudia „rotujú“ medzi obsahom na tomto displeji, tak nejak spája displej s týmto označením.

Samsung Galaxy Note Edge

*Zdroj: Samsung

Dnes nejčtenější

.