Zavřít reklamu

Samsung logoAko sa vravelo už dávnejšie, Samsung očakával v treťom štvrťroku prepad prevádzkového zisku mobilnej divízie o 60%. Výsledok je však oveľa horší a kvôli tomu, že sa Samsung nestihol včas prispôsobiť konkurencii v low-end aj high-end segmente, mobilná divízia hlási prepad prevádzkového zisku až o 74%, vďaka čomu ide o najnižší stav za posledné roky, čo znamená že divízia zarobila len 1,7 miliardy dolárov. Celá divízia Samsung Electronics potom hlási pokles 60%, vďaka čomu zarobila len 3,9 miliardy dolárov oproti 9,7 miliardám, ktoré zarobila minulý rok. Najväčší podiel na tom majú práve mobilné zariadenia, na ktoré útočí Apple a Xiaomi, dvaja najväčší rivali, ktorí spolu so Samsungom tvoria Top 3 výrobcov smartfónov na svete.

Jedná sa v poradí o štvrtý pokles prevádzkového zisku, ktorý je teraz najnižší od druhého štvrťroku 2011. Za pokles môže aj to, že sa (hlavne vďaka čínskym výrobcom) znížila priemerná cena telefónov a Samsung sa tomuto trendu neprispôsobil. Jeho novinka, Galaxy Alpha, sa totiž predáva za 600€. Samsung chce voči týmto problémom bojovať a v roku 2015 sa chce zamerať na konkurencieschopnosť produktov v každej cenovej kategórii a chce posilniť základ pre dlhodobý biznis tak, aby zabezpečil trvalý rast a ziskovosť divízie. Samsung chce rovnako odlíšiť svoje telefóny pomocou ohnutých displejov a hliníkových rámčekov, čo je súčasťou novej stratégie vývoja telefónov.

Samsung sa zároveň hodlá zamerať na strategické modely v každej kategórii, vďaka čomu majú byť najlepšie vo svojej kategórii. Spoločnosť chce tiež zvýšiť popularitu svojich tabletov pomocou odlišných technológii a dizajnu a tiež hodlá rozvinúť svoj biznis s obliekateľnými zariadeniami, keďže Samsung vidí v týchto zariadeniach ďalší potenciál. Samsung nakoniec hlási, že tržby klesli o 20%, vďaka čomu Samsung predal tovar v hodnote 45 miliárd dolárov. Čistý zisk klesol o 48,8% na 4 miliardy dolárov. Spoločnosť neuviedla, koľko smartfónov predala, no analytici predpokladajú že ide o 78 až 81 miliónov smartfónov, aj keď Samsung uviedol, že došlo k miernemu nárastu počtu predaných kusov telefónov. U televízorov bol tiež zaznamenaný pokles, ale vzhľadom k predvianočnej sezóne sa očakáva, že Samsung predá viac TV.

Samsung Electronics logo

*Zdroj: CNET

Dnes nejčtenější

.