Zavřít reklamu

Galaxy S6 Edge_Combination2_Black SapphireVýroba Samsungu Galaxy S6 a S6 Edge je najdrahšia v doterajšej histórii tejto značky. V spolupráci s Verizonom dosiahli náklady na výrobu jedného mobilu neuveriteľných 290 $. V Galaxy S6 je použitých približne 110 komponentov, pričom v jeho predchodcovi Galaxy S5 to bolo asi len 80 rôznych súčiastok, nehovoriac o tom, že ochranné sklíčko Gorilla Glass 4 je oveľa drahšie a zadná časť krytu, ktorá je sklenená, taktiež stojí viac ako plastový kryt a podobne.

Našťastie Samsung si dokáže väčšinu komponentov vyrábať sám a jeden spôsob ako môže znížiť celkové náklady na výrobu S6 a S6 Edge je použitie vlastného procesora Exynos, čím šetrí na konečnej cene kremíka ale aj na poplatkoch, na ktorých profitoval Qualcomm. Myslíte, že to nemôže byť veľa? No, budete sa čudovať ale robí to približne 2,5 – 5 % z koncovej ceny každého mobilu s procesorom Snapdragon od Qualcommu. Tieto poplatky vlastne činia väčšiu maržu ako samotný predaj ich procesorov. Samsung už zaplatil na týchto poplatkoch viac ako 9 miliárd dolárov Qualcommu od vzniku série Galaxy S.

Tým, že začal Samsung používať v mobiloch svoje vlastné procesory, sa vraj firma Qualcom začala zamýšľať a vážne zaoberať otázkou, či je potrebné žiadať až tak vysoké poplatky a či ich neznížiť. Na týchto poplatkoch Qualcomm zarába najviac a profitoval hlavne na Samsungu, pretože on bol doteraz najväčším odberateľom.

Okrem toho zasvätenci priemyslu odhadujú, že Qualcomm by sa mohol pokúsiť spojiť výrobu čipsetov spolu so Samsungom, pretože skutočne nemá význam bojovať na trhu s takým dobrým výrobcom a jeho vynikajúcim výrobným procesom, aký má Samsung alebo už aj ďalšia nadchádzajúca firma akou sa stáva MediaTek. Uvidíme, čo sa bude diať s procesormi Snapdragon v blízkej budúcnosti, či Qualcomm ostane pri svojich dosť vysokých licenčných poplatkoch alebo spojí svoju výrobu s inou firmou. Konieckoncov, Qualcomm je jednou z najväčších spoločností, ktorá zarába takmer 30 miliárd $ a väčšinu z tohto zisku tvoria licenčné poplatky.

Samsung Galaxy S6

*Zdroj: PhoneArena

Dnes nejčtenější

.