Zavřít reklamu

Tisková zpráva: Je to už 3 roky, co tuzemští operátoři představili s velkou parádou neomezené tarify. Tehdy to byla velká hitparáda a z nekonečného volání a 1,5 GB dat jsme byli radostí bez sebe. Jenže stejně jako zvonáče už se nenosí a trvalá dávno není tak cool, jak bývala, i neomezené tarify už nepatří mezi nejžhavější výstřelek. Operátoři ale dělají, že neslyší, a tak se musíme spokojit s tím, co je. Existují fígle, jak za fajnovou cenu získat nějaká ta data navíc? To jsme dnes prozkoumali.

Nákup dat nad rámec tarifu

Máte sjednaný výhodný neomezený tarif, ale data prosurfujete rychlostí blesku? Většina mobilních operátorů nabízí možnost přikoupit si data nad rámec vašeho balíčku. A i když u každého pořídíte megabajty za trochu jinou cenu, obecně můžeme doporučit navýšit datový limit dlouhodobě, spíš než nakupovat po pár stovkách jednotek.

Kolik si účtují jednotliví operátoři?

  • O2 si za 1,5 GB navíc k tarifu FREE CZ naúčtuje příplatek 149 Kč.
  • T-Mobile k základní neomezence S námi síť nesíť nabízí 400 MB za 249 Kč, 1,5 GB za 349 Kč nebo 3 GB za 449 Kč.
  • U tarifů RED LTE od Vodafonu můžete měsíčně dostat 1 GB za 99 Kč.

Vytuněné tarify s voláním do zahraničí  

Štědřejšího přídělu dat se dočkáte, pokud místo po standardním neomezeném balíčku raději sáhnete po trochu dražších mobilních tarifech operátorů s voláním do zahraničí. Tyto prémiové produkty obsahují FUP od 3 do 10 GB v závislosti na poskytovateli, což zní celkem lákavě. Musíte ovšem počítat, že tarify tohoto typu vám o trochu více provětrají peněženku. Jejich ceny začínají na 999 Kč.

Dobíjecí karty s datovým balíčkem

Třetí možností, která trumfne neomezené tarify od O2, Vodafonu a T-Mobile, pokud jste tedy na data a bez SMS a volání se klidně obejdete, jsou klasické předplacenky s mobilním internetem. Dobíjecí kartu s 5 GB seženete například jen za 549 Kč. Každá provolaná minuta a odeslaná esemeska se ale účtuje zvlášť, takže pokud nebudete komunikovat pouze přes internetovou síť, nebudete se stačit divit, jak rychle vás dobitý kredit opustí.

S duálním telefonem máte vyhráno

Telefon s dvěma sloty na SIM kartu nabízí elegantní řešení, jak vyzrát na telefonní operátory. Můžete díky němu zkombinovat mobilní internet například s výhodným tarifem od T-Mobile, s kterým vás vyjde volání a SMS na pár kaček. Oba produkty si nastavíte přesně podle svých potřeb a konečná cena ve většině případů vychází velmi příznivě.

Jak to vypadá do budoucnosti?

Aktuálně je nabídka tarifů Vodafone téměř totožná s O2 a T-Mobilem. Změní se něco v dohledné době, nebo si budeme muset vystačit s neomezenými tarify a závistivě pošilhávat přes hranice, kde operátoři rozdávají výrazně větší porce dat?

Zeptali jsme se na názor Ondřeje Nackeho, specialisty na telekomunikace z portálu Ušetřeno.cz, který nám k tomu pověděl: „Klienti, kteří si v první vlně zájmu neomezený tarif sjednali, často v průběhu času zjistili, že by se co do počtu provolaných minut a poslaných SMS pohodlně vešli do některého z levnějších tarifů. Vzhledem k proměnám trhu a rozšíření rychlého LTE internetu navíc přibývá těch, kteří by místo volání zdarma raději uvítali datový objem okolo 5 GB či více. Lze očekávat, že poptávka po datových tarifech v Česku jen tak neklesne, a proto bude zajímavé sledovat, který z operátorů na ni zareaguje nejdříve.“  Tak co myslíte, kdo to bude?

galaxy-s7-edge

Dnes nejčtenější

.