Zavřít reklamu

Co mají společného mobilní aplikace Snapchat, Facebook, Spotify nebo musical.ly? Všechny obsadily přední příčky v pravidelném přehledu výkonnostně nejnáročnějších Android aplikací, který připravil Avast Software, globální lídr v oblasti zabezpečení digitálních zařízení pro domácnosti a firmy.

Ve zprávě Avast Android App Performance & Trend Report za třetí čtvrtletí roku 2016 firma představila žebříček aplikací, které nejvíce zpomalují výkon telefonů s operačním systémem Android. Výsledky jsou kalkulací vlivu dané aplikace na to, jak rychle se vybijí baterie, kolik místa zabírá v paměti telefonu a jak moc čerpá mobilní data.

Přehled aplikací, které zapínají sami uživatelé a které nejvíce zpomalují výkon jejich telefonů, vede Snapchat. Nově se v něm objevuje seznamka Tinder, knižní aplikace Wattpad či zpravodajská The Guardian.

V čele žebříčku aplikací, které telefon spouští při startu automaticky, pro změnu stojí Facebook a nově přibyl například Mail Online či WhatsCall.

Několik aplikací se naopak v první desítce objevilo nově:

Musical.ly: Aplikace, kterou průměrně využívá 150 milionů teenagerů k vytváření vlastních verzí hudebních videoklipů populárních songů, se stala obrovským hitem. Interní testování však ukázalo, že aplikaci stačí dvě hodiny, aby úplně vybila plně nabitý telefon při prohlížení si jednotlivých klipů. Několik minut strávených sledováním 25 klipů také znamenalo využití 100 MB dat. Při každodenním opakování bychom velmi rychle překročili hranici průměrného měsíčního datového tarifu. Aplikace také zabrala většinu úložné kapacity telefonu a v podstatě vede žebříček aplikací, které zabírají nejvíc místa v telefonu.

WhatsCall: Relativně nový soupeř služby Skype je aplikace s velkými nároky na výdrž baterie, protože neustále běží na pozadí telefonu, i když s ní uživatel netelefonuje, ani ji jinak nevyužívá. Zároveň skončila jako šestá v pořadí aplikací, které nejvíce spotřebovávají data.

Wattpad: Tato aplikace skončila na třetím místě nejnáročnějších aplikací zejména kvůli svému systému opakujících se notifikačních zpráv a sledování jiných uživatelů, což vede k nepřetržité kontrole a vyhledávání knižních novinek.

3B9A47D0-2C43-4D53-8275-AB487F6F6354

Na druhou stranu mnoho aplikací v poslední době zlepšilo svoji výkonnost a z první desítky vypadly – konkrétně třeba ChatOn, Kik Messenger, WhatsApp či WeChat, SoundCloud, Mozilla Browser a BBC iPlayer.

„Chytré telefony se staly středobodem našich digitálních životů a lidé očekávají nejen, že budou dostatečně zabezpečené, ale také, že jejich používání bude příjemný zážitek,“ popsal Gagan Singh, ředitel mobilní divize společnosti Avast a dodal: „Tento výzkum nám pomohl identifikovat konkrétní problémy, které uživatele mobilních telefonů trápí a můžeme jim tak teď lépe pomoci. Žebříček výkonnosti aplikací je konkrétním příkladem, kterým chceme uživatelům zjednodušit orientaci v tom, jak používat aplikace, aby mohli naplno využít všechny výhody a kapacitu svého telefonu.“

Další nástroj, který pomůže vyčistit a optimalizovat fungování mobilního telefonu je aplikace AVG Cleaner for Android, díky níž má uživatel přehled o aplikacích, které nejvíce vybíjí baterii telefonu.

Metodologie:

Avast Android App Performance & Trend Report (dříve jako AVG App Report) shrnuje a analyzuje agregovaná a anonymizovaná data z více než 3 milionů Android zařízení na celém světě. Studie zahrnuje data za období červenec – září 2016 a zabývá se pouze aplikacemi, které jsou k dispozici na Google Play a mají minimimálně 50 tisíc stažení.

 

smartphone battery

Dnes nejčtenější

.