Zavřít reklamu

Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou musí technologičtí giganti ovládnout, aby si podmanili svět svými produkty, je zaujmou na velkých rozvojových trzích. Jejich kupní síla je totiž opravdu obrovská a mnohdy dokáže pomyslné ručičky vah převrátit právě na vaši stranu. Samsungu se tato strategie s jeho telefony daří takřka po celém světě. Existují však trhy, na kterých se začínají objevovat první problémy.

Jedním z “problémových” začíná být i trh v Indii. Na tom sice Samsung už řadu let dominuje, poslední dobou však jeho jistá pozice citelně oslabuje. Může za to hlavně obrovská konkurence čínských společností, které nabízejí své telefony se skvělou výbavou za zlomek ceny. Jednou z nich je i čínské Xiaomi, které se ve třetím čtvrtletí tohoto roku na Samsung nebezpečně dotáhlo.

Údaje společnosti Counterpoint ukazují, že si Samsung i nadále drží velký 23% podíl na indickém trhu. Xiaomi mu však se svými 22 % dýchá tvrdě na záda a pravděpodobně odpočítává poslední dny a měsíce do velkého úspěchu v podobě překonání jihokorejského giganta.

samsung-xiaomi-india-709x540

Úspěch Xiaomi se však dal víceméně předpokládat. Společnost se svými ambicemi stát se největším výrobcem smartphonů netají a prodeji, které ve světě má, si jde svému cíli čile naproti. Jen pro představu se jeho podíl na světovém trhu loni pohyboval okolo šesti procent, letos je to procent 22. Kdybychom se pak chtěli zaměřit čistě na indický trh, zjistíme, že tři z pěti nejprodávanějších smartphonů jsou právě modely od Xiaomi. Oproti tomu Samsung má v žebříčku TOP 5 telefon pouze jeden.

Uvidíme, jak se tedy celý souboj gigantů vyvine. Už teď je však více méně jasné, že o prvenství v Indii Samsung přijde. Otázka tak spíše zní, zda s ním Samsung dokáže udržet krok či nikoliv.

Xiomi-Mi-4-vs-Samsung-Galaxy-S5-05

Dnes nejčtenější

.