Zavřít reklamu

Vztah mezi americkým Applem a jihokorejským Samsungem je již řadu let velmi zamotaný. Ačkoliv  jsou sice na mnoha frontách nesmiřitelní rivalové, kteří se snaží toho druhého svým produktem neustále překonat, jeden bez druhého by jen obtížně existovali. Krom nepřátelství je totiž pojí i dodavatelské vztahy, které generují oběma společnostem miliardy dolarů. Samsung si například po objednávce Applu na OLED displeje pro iPhone X mnul díky velkým ziskům ruce. To samé v bledě modrém však prováděl při prodejích svých vlajkových lodí i Apple. Tato spolupráce je však spíše jakýmsi pozlátkem na letitých soudních sporech, které společnosti vedou.

Obě společnosti se v minulosti mnohokrát obvinily z různých krádeží patentů, které byly následně využity u produktů konkurence. To však samozřejmě okradenou společnost poškodilo a proto volala po odškodnění, které se mnohdy pohybuje ve stovkách milionů dolarů. To se ale samozřejmě vyplácet obviněným společnostem v žádném případě nechce a tak se snaží spory smést ze stolu různými právními kličkami a odvoláními. I kvůli tomu se proto spory táhnou dlouhé roky, přičemž jejich začátek se datuje už k roku 2012.

A právě další kolo této nekonečné války se odehraje již dnes u Nejvyššího soudu v USA. Ten se Samsung pokusí přesvědčit o neoprávněných sankcích, které na něj byly v minulosti uděleny. Pokud se Jihokorejcům soud podaří obměkčit, mohla by být částka, která přesahuje více než půl miliardy dolarů, určitým způsobem snížena. 

Ačkoliv se může s ohledem na zisky obou společností zdát, že pro ně nemají podobné soudy žádný větší přínos, protože jsou jen zlomkem toho, co za rok vydělají, opak je pravdou. Vítězstvím by totiž Samsung vytvořil precedents, o který by se pak mohl on i ostatní společnosti bojující proti Applu v budoucnu opírat a cupertinského giganta tak dostat na lopatky daleko snáz.  

samsung_apple_FB

Dnes nejčtenější

.